Samochód za około 6500 zł

01 Wrz 2016, 00:51

Dzień dobry, poszukuję samochodu za około 6500 zł. Będzie to mój pierwszy samochód, rocznie planuję nim przejechać maksymalnie 12 tyś km, więc skłaniałbym się ku benzynie, a najlepiej benzynie+LPG. Nie chciałbym się "toczyć" po ulicy, dlatego jednostki 1.6 i w górę mile widziane, a uogólniając przyspieszenie do 11/100 to taki mój mały wyznacznik. Pierwszy samochód zapada w pamięć, dlatego wypadałoby mieć jakąś frajdę z jazdy :) Bardzo podoba mi się Fiat Stilo z silnikiem 1.6 16V o mocy 103km. Ile ludzi, tyle opinii o tym samochodzie. Jednym śmiga aż miło i chwalą, drudzy chrzczą go mieniem "jeżdżąca usterka". Wersja hatchback 3D podoba mi się na tyle, że jestem w stanie przełknąć niektóre mankamenty tego modelu. Zastanawiam się jednak, czy za tą cenę jest sens ryzykować :/ Dodam również, że znalazłem dość interesujące ogłoszenie z mojego rodzimego miasta, także ewentualna wizyta na żywo nie byłaby zbyt problematyczna. Chodzi mi mianowicie o to ogłoszenie: [link do oferty na Olx wygasł]. Jestem świadom tego, że na tym forum znajduje się masa ludzi o wiele o mnie mądrzejszych, dlatego zwracam się do Was z prośbą o krótką ocenę tego ogłoszenia, Stilo w tej cenie ogólnie lub wskazanie jakiegoś sensownego zamiennika dla niego, w którym zawierałaby się podobna moc, oraz klimatyzacja. Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
Danpol
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 03 2016
Auto: Szukam

01 Wrz 2016, 09:02

Stilo za te pieniądze to będzie szrot,ten z linku miał malowany lewy tył i jest od handlarza więc ile musiał dać wcześniej za niego?

Za 6k znajdziesz ładne Megane poliftowe.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Wrz 2016, 14:53

Dziękuję bardzo za wypowiedzenie się. Megane warte uwagi, mam jednak jeszcze 2 pytanka:
1. Za jaką cenę idzie już złapać ładne Stilo?
2. Czy Mitsubishi Carisma wersja liftback jest warta uwagi w tej cenie?
Danpol
Nowicjusz

02 Wrz 2016, 00:23

Stilo to zakup podwyższonego ryzyka ale jesli chcesz już szukać to bez 8-9k bym nie podchodził.
Carisma jak najbardziej ok tylko unikaj silnika GDI 1.8 122km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Wrz 2016, 01:34

Właśnie myślę na jednostką 1.6 103km w gazie. Po doświadczeniach taty z japońskim silnikiem isuzu jak się nie mylę, 3.0 V6 177km boję się trochę ceny części, czy słusznie?
Danpol
Nowicjusz

02 Wrz 2016, 09:59

Niewiem jak benzyna ale diesle mają dobre i nie są drogie w utrzymaniu.
Barol
Awatar użytkownika

02 Wrz 2016, 11:29

Danpol napisał(a):Po doświadczeniach taty z japońskim silnikiem isuzu jak się nie mylę, 3.0 V6 177km boję się trochę ceny części, czy słusznie?
to był wyjątkowo nieudany silnik, a więc i wydatki na jego reanimację ogromne. Nowoczesne diesle a stare benzyniaki to przepaść kosztowa, także nie masz się czego obawiać
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

02 Wrz 2016, 12:39

No to znakomicie. Zgłębiam trochę temat ostatnio i zastanawiam się również nad starszym, ale mocniejszym silnikiem 1.8 116km lub 140km. Bazując na danych z serwisu autocentrum.pl (swoją drogą, jest to wiarygodne źródło informacji?) zauważyłem, że oba mniej palą a w przyspieszaniu jest różnica 2-3 sek. Nie jestem jakimś młodym szatanem, ale kusząca jest perspektywa "przyjemniejszej" jazdy za teoretycznie mniejsze pieniądze. Spotkałem się z opiniami, że te silniki również znoszą gaz i ogólne oceny są dość porównywalne. Przeszukałem również trochę forum i spotkałem się z tematem Galanta za 6k, 2 lata temu był odradzany w tej cenie, czy przez ten czas coś się zmieniło?
Danpol
Nowicjusz

03 Wrz 2016, 14:11

Jeżeli można, to raz jeszcze proszę o jakieś wskazówki, podejrzewam, że galant w tej cenie to może być szrot, ale fajnie byłoby kupić samochód, w który będę mógł inwestować, ulepszać i będę się nim cieszył długie lata :)
Danpol
Nowicjusz

04 Wrz 2016, 01:00

Zależy o którą generację Ci chodzi bo tą spokojnie dostaniesz [link do oferty na Olx wygasł] link przykładowy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Wrz 2016, 01:44

No tak, dokładnie chodzi mi o VIII, taką jak z ogłoszenia. Swoją drogą takie ładne, zadbane auto za skromne 6700? Chłop dopiero co inwestował w nie duże pieniądze.
Danpol
Nowicjusz

04 Wrz 2016, 13:58

Dlatego napisałem że link przykładowy :wink:
Barol
Awatar użytkownika

04 Wrz 2016, 19:21

Mimo wszystko ciekaw jestem, czy godny uwagi :D Bo oko przyciąga :)
Danpol
Nowicjusz

28 Wrz 2016, 20:21

Hehe, to znowu ja :D Nie ma sensu zakładać nowego tematu, wracam tutaj po prawie miesiącu aktywnych poszukiwań. Co do Mitsubishi- drogie w utrzymaniu, jak to Japończyki, tego nie przeskoczę. Na razie nie mam stałej pracy więc jestem skazany na łaskę rodziców. Carisma jeszcze jako tako, ale Galant w tej cenie to skarbonka bez dna. A szkoda. Na pewno kiedyś kupię sobie takiego, bo zakochałem się w tym aucie, ale dopiero jak mnie będzie stać. Wracając jednak do tematu- uznałem, że tani, popularny Niemiec będzie dobry jako taki "przystanek". No i właśnie- VW odpada, zbyt wielu złych rzeczy się nasłuchałem. Stawiam więc na opla. Vecta B ma bardzo ładną sylwetkę i nienajgorsze opinie. Co Wy sądzicie o tego typu zakupie w tej cenie? Znalazłem nawet konkretne ogłoszenie w moim rodzimym mieście- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] . Co sądzicie o tym silniku? Czy to jest silnik opla, a nie jakiegoś isuzu czy innej firmy? :P Z góry dziękuję za ponowną poradę, czas nagli, potrzebuje auta do dojeżdżania na studia :D
Danpol
Nowicjusz

29 Wrz 2016, 10:02

Ładna ta Vectra z dobrym silnikiem ale na książkę bym nie patrzył bo wygląda na zbyt świeżą.
Barol
Awatar użytkownika