SEAT LEON 1 1.4 - samochód raz odpala a raz nie

09 Wrz 2022, 22:16

Problem zaczął się już dużo wcześniej kiedy po przekręceniu kluczyka usłyszałem tylko cyknięcie. Wymieniłem szczotki i był spokój na kilka miesięcy. Problem wrócił rozrusznik był regenerowany, oraz po kilku miesiącach znów auto raz zapalało a raz nie. Teraz jestem po wymianie całego rozrusznika i problem nadal jest. Zauważyłem że kiedy przytrzymam przekręcony kluczyk dopiero kilka sekund od cyknięcia rozrusznik zaczyna kręcić, jednak nie jest tak za każdym razem (czasem odpali bez żadnego problemu).
Więc w czym jest problem jeśli rozrusznik jest nowy?
Jake535
Nowicjusz

• 10 Wrz 2022, 11:18

Ja bym tu zajrzał do przekaźnika dzięki któremu rozrusznik otrzymuje prąd po przekręceniu kluczyka być może ma już trochę nadpalone styk i nie zawsze załącza się tak jak powinien po podaniu napięcia dlatego rozrusznik nie kręci.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Wrz 2022, 12:32

Postaram się wymienić ten przekaźnik i dam znać czy jest poprawa.
    Jake535
    Nowicjusz

11 Wrz 2022, 15:54

Z tego co wiem chodzi o przekaźnik 109. Dostałem się do przekaźników pod kierownicą ale takiego tu nie widzę. Więc może chodzi o inny przekaźnik? Albo znajduje się on w innym miejscu?
    Jake535
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Dakar to nie tylko zawodnicy i kibice
      Największe imprezy motoryzacyjne przykuwają uwagę całego świata wielkimi emocjami i świetną organizacją. Niewielu kibiców zdaje sobie jednak sprawę, jak ogromnym wyzwaniem dla organizatorów jest dopięcie wszystkiego ...
      Uwaga na nocne przymrozki i oblodzenia na drogach
      Trwa pełnia jesieni. Panujące warunki atmosferyczne często okazują się prawdziwym wyzwaniem dla kierowców. Nowym elementem jesiennej aury są nocne przymrozki, oznaczające kolejne zagrożenia na drogach. Oblodzona nawierzchniaSymptomy ...