Seat Leon 1 kontrolka ABS świeci się cały czas

01 Mar 2024, 22:43

Witam. Jestem właścicielem Seata Leona 1 rocznik 2002. Pojawił się taki problem, że kontrolka ABS żarzy się cały czas, zarówno podczas jazdy jak i po wyłączeniu zapłonu i zamknięciu drzwi.. Wygląda to na jakieś zwarcie w instalacji. Dodam że auto jest "nieszczelne" tzn. w deszczowe dni woda zbiera się w kabinie pod nogami kierowcy, pewnie stare uszczelki lub coś w tym stylu. Czy ktoś miał kiedyś taki problem u siebie? Co może być przyczyną? Zastanawiam się czy nie lepiej odłączyć akumulator żeby auto nie spłonęło na postoju? Zanim znajdę fachowca, który się tym zajmie?

Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi
zielony14789
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

09 Lut 2026, 13:27

Ja też miałem Seata Leona 1 i ta cholerna lampka ABS świeciła się cały czas — po deszczu woda zbierała się pod dywanikiem kierowcy, styki w złączach ABS gniły, a system po prostu uznawał, że wszystko jest zepsute. Na początku panikowałem, myślałem, że hamulce się zepsują, ale okazało się, że to typowa usterka tych modeli — wyczyściłem, wysuszyłem, wymieniłem czujnik i wszystko zgasło. A kiedy czekałem na diagnostykę w serwisie, nie miałem dość nerwów, ciągle dzwoniłem do znajomych mechaników, szukałem informacji.
freidepiter
Obserwowany