Wita. Oddałem ostatnio auto do mechanika (seat Leon 2 1,9 TDI ) na wymianę tarcz, klocków, płynu hamulcowego .Mechanik wymienił klocki tarcze świece oraz płyn hamulcowy . Po dojechaniu do sklepu zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu silnika wyskoczyła żółta
kontrolka wspomagania kierownicy, która nie zgasła. Podjechałem do mechanika , który usunął błąd i powiedział ze wszystko powinno być ok. Kontrolka znikła. dojechałem do domu i po zgaszeniu silnika i wyłączeniu świateł zauważyłem że świeci się prawe światło postojowe ( nigdy po zgaszeniu silnika i świateł nie paliły mi się światła) . Odpaliłem ponownie silnik i znowu wyskoczyła żółta kontrolka wspomagania. Podłączyłem VCDS który odczytał błąd 00573 - Steering
Torque Sensor (G269): Implausible Signal. Błąd skasowałem i postanowiłem się przejechać. Gdy wróciłem kontrolka się nie paliła. Zgasiłem silnik i ponownie go odpaliłem i znowu wyskoczył ten sam błąd. Sprawdziłem bezpieczniki, odpiąłem akumulator ale nic nie pomogło. Wspomaganie działa ale bład cały czas wyskakuje. Sprawdzałem w VCDS odczyt z czujnika i jego wartości się zmieniają co wskazuje że działa . Przeprowadziłem adaptacje czujnika g85 ale nic nie pomogło. Jedyne co przychodzi mi na myśl to zalanie płynem hamulcowym wiązki? BO po wymianie i odpowietrzeniu płyn był rozlany dookoła.