Seat Leon - słabe chłodzenie klimatyzacji

21 Maj 2014, 18:58

Witam

Od ponad roku jak nie dwóch lat w moim aucie jest słabe chłodzenie klimatyzacji.
Ogrzewanie auta działa prawidłowo, jednak gdy jest gorąco, tylko w pierwszych minutach klimatyzacja ochładza, potem leci już letnie powietrze jak nie ciepłe, im większy upał tym klimatyzacja działa mniej wydajnie. W czym tkwi problem i jak należy go naprawić?, oraz ile taka usługa może kosztować i gdzie ją wykonać. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.
magik22
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

21 Maj 2014, 19:12

magik22 napisał(a):Od ponad roku jak nie dwóch lat w moim aucie jest słabe chłodzenie klimatyzacji.
Kiedy ostatnio Byłeś w stosownym warsztacie zrobić przegląd i serwis klimatyzacji ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

21 Maj 2014, 19:27

Samochód mam od 5 lat niespełna i nie byłem ani raz z klimatyzacją (szczerze mówiąc nie wiedziałem, że trzeba dopiero teraz się dowiaduje).
magik22
Początkujący

21 Maj 2014, 19:49

Twoje autko jest z 2000 roku więc trochę latek już ma. Mogła powstać jakaś niewielka nieszczelność i przez to mogło ubyć czynnika. Są tacy co na przegląd klimy udają się co roku na początku sezonu letniego. Są również ci co robią to tylko w razie spadku wydajności. Do czynności serwisowych należy również odgrzybianie. Kiedy to robiłeś ? Filtr przeciwpyłkowy wymieniałeś ?
bonifacy
Stały forumowicz

21 Maj 2014, 19:54

Wymieniałem filtr kabinowy czyli od klimatyzacji, robiłem to dwa razy ostatni raz dwa i pół roku temu.
magik22
Początkujący

21 Maj 2014, 20:08

magik22 napisał(a):filtr kabinowy czyli od klimatyzacji
Jest nie tylko do klimy. Czy to jest ogrzewanie czy przewietrzanie filtruje powietrze napływające do kabiny. Jego wymiana jest wskazana i uzasadniona przy każdej obsłudze serwisowej wymiany oleju , lub raz do roku, lub przy stwierdzeniu spadku wydajności przewietrzania. Częsta jazda w warunkach dużego zapylenia ( np. jazda po suchych bezdrożach ) zmusza do częstszych wymian.
bonifacy
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy kupić nowe opony?
    Eksploatacja jest głównym czynnikiem wpływającym na żywotność opon – tym bardziej, jeśli jest nieprawidłowa. Niewłaściwy serwis opon, przeładowany samochód, jazda ze zbyt małym ciśnieniem w oponach oraz ...

21 Maj 2014, 20:18

A ile taka usługa może kosztować i oni będą mi nabijać tylko ten preparat do klimatyzacji czy też wykonywać inne czynności jak sprawdzenie czy nie ma gdzieś nieszczelności itp.?
magik22
Początkujący

21 Maj 2014, 20:25

magik22 napisał(a):A ile taka usługa może kosztować
A tutaj moje pisanie się kończy :(
bonifacy
Stały forumowicz

21 Maj 2014, 21:23

Tak czy tak dzięki za odpowiedzi:)
Może ktoś wie ile może kosztować taka usługa, czy można ją zrobić w każdym warsztacie, czy tylko wybranymi, oraz dokładnie na czym polega. Mam nadzieję, że uda się tu uratować do kwoty 200 zł.
magik22
Początkujący

23 Maj 2014, 10:09

Przegląd klimy nalezy robić co roku, góra co dwa lata. Nawet jak dobrze chłodzi. Dlaczego? Podczas przeglądu nie tylko dobijają czynnika chłodzącego. A właściwie, to nie dobija się nowego do tego co jest, tylko wysysa się cały czynnik chłodzący kóry jest w układzie i nabija się cały układ od nowa. Podczas uzupełniania czynnika do układy podawany jest też olej, kóry smaruje sprężarkę. Sprężarka, która nie jest smarowana może ulec uszkodzeniu, a co za tym idzie może spaść jej wydajność.
Mechanik, który ma maszynę do klimy najpierw powinien odessać cały czynnik z układu, potem nabić układ azotem i obserwować, czy ciśnienie nie spada - jest to test szczelności układu. Jak wszystko jest ok, to dopiero wtedy nabija układ czynnikiem chłodzącym. Jak maszyna jest w miarę dobra, to będzie nawet wydruk z pracy układu, a między innymi dowiesz się jaką wydajność ma sprężarka.
Co do ceny - wszystko zalezy ile u danego mechanika kosztuje 100 ml czynnika, bo ceny są różne. Potem zależy ona od tego w jakim stopniu był napełniony cały układ, czyli ile tego czynnika brakowało. Przed odessaniem czynnika mechanik wpisauje dane twojego auta do maszyny i wiadomo jaka jest pojemność układu w twoim aucie. I po odessaniu maszyna sobie obliczy ile czynnika brakuje. Zazwyczaj koszt nie przekracza 200 zł. Ale warto podzwonić po warsztatch zajmujących się klimą i popytać o cenę przeglądu plus ile kosztuje czynnik.
Jak czynnika w układzie nie ma wogóle, to układ klimy się nie właczy, czyli nie będą pracować wentylatory i nie załączy się sprężarka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

24 Maj 2014, 17:08

Wielkie dzięki za odpowiedz. Więc z tego co piszesz, jeszcze mam coś tam tego płynu bo mi się klimatyzacja włącza, chociaż po czasie bije ciepłym powietrzem. Udam się na przegląd wreszcie.
Dzięki chłopaki za informacje.

Pozdrawiam.
magik22
Początkujący

25 Maj 2014, 12:22

Sprawdzić by warto, czy po tym, jak zaczyna lecieć ciepławe powietrze klima jest nadal włączona - może być uszkodzony czujnik ciśnienia i klima się po jakimś czasie wyłącza. Uszkodzona moż e też być sprężarka - ale mało prawdopodobne, żeby działało to tak, że najpierw chłodzi ok, a potem wydajnośc spada. Zazwyczaj jak jest słaba wydajność sprężarki, to cały czas leci takie same powietrze.
Oczywiście przegląd powinien wszystko wykazć. Oby tylko maszynę obsługiwał ktoś, kto się na niej zna i nie jest to jakieś chińskie badziewie za parę tysięcy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

25 Maj 2014, 19:10

A dokładnie muszę się porozglądać za kimś kto się dobrze zna, a klimatyzacja jest cały czas włączona , jeśli temperatura jest niższa na zewnątrz to dłużej leci letnie powietrze jeśli natomiast jest upał to po przejechaniu kilku kilometrów leci już ciepłe, mam wrażenie, że coraz szybciej tak jest, rok temu wystarczało mi jeszcze tej klimatyzacji, aby dojechać te 20 km, teraz zrobię 5-10 km i powietrze bije już ciepłe przy czym już od zapalenia auta nie bije ziemne tylko letniawe.
magik22
Początkujący

09 Cze 2014, 11:24

To chyba częsty błąd kierowców:) ( w sensie zapominania o przeglądzie klimy) Jechałem z koleżanką jej samochodem (obiecałem pomóc w przeprowadzce) i jakież było moje zdziwienie kiedy po wyjechaniu na miasto....i małym postoju w korku zamiast chłodu poczułem ciepłe powietrze buchające w twarz..po paru pytaniach koleżanka się zarumieniła i wyszło na to że w sumie jak potrzebuje klimy to otwiera okna bo nie ma czasu odstawic samochodu...
marioszmit
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 1989
Auto: Audi