Buczenie wentylatora nawiewu, VW Golf, przyczyna?

22 Kwi 2014, 08:24

Witam serdecznie.
Objaw z wczoraj. Wentyalator mocno buczy przy ustawieniu na 2 i wzywż. Czy możliwe że jakaś z częsci doprawadzających powietrze do wentylatorów się odczepiła??

Z góry dziękuję za pomoc...
MarcBenson
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Golf
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

22 Kwi 2014, 12:07

Witamy. bardzo prawdopodobne, że uszkodzeniu uległ wentylator kabiny lub jeden z elementów rozdzielających powietrze. Warto także sprawdzić stan filtra kabiny, który może być nadmiernie zanieczyszczony i do układu mogły dostać się np. liście.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

27 Kwi 2014, 13:16

Witam,
sprawdziłem filtr nawiewu. Buczenie dochodzi jednak ze środkowej części kokpitu...

Pozdrawiam
MarcBenson
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Golf
Silnik: 1.9 TDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005

09 Cze 2014, 13:00

Ciekawe bo u mnie w 5008 też coś buczało na środku kokpitu zanim wentylacja całkiem padła. Coś mi się obiło o uszy, że tam gdzieś jakaś gumka jest, która mogła pęknąć.
Yarecki
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Wrocław
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2009

09 Cze 2014, 20:23

Witamy ponownie. W takim razie wszystko wskazuje na uszkodzenie jednego z elementów mieszalnika nawiewu rozdzielającego powietrze na poszczególne "kratki". Należy sprawdzić to niezwłocznie aby nie generować kolejnych szkód.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

09 Cze 2014, 22:41

Dla mnie z Wrocka deczko za daleko. Jutro mam odwiedzić lokalne ASO bo mało kto chciał się podjąć. Na wszelki sprawdziłem jeszcze raz bezpieczniki i przynajmniej w moim przypadku tą opcję można z pewnością wyeliminować.
Yarecki
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Test Volvo V90 2018r. D4 190KM Inscription
    Udostępniono mi, w celu przetestowania, Volvo V90 z 2018 r. Samochód ten był w bogatej wersji wyposażenia Inscription oraz posiadał kilka istotnych dodatków. Atutem był dwulitrowy, czterocylindrowy silnik diesla, ...
    Skoda Octavia - sukces marki ostatniego dwudziestolecia
    Octavia jest podstawą powodzenia SKODY. Model ten przyniósł sukces marce w ciągu ostatniego dwudziestolecia. W 2012 roku auto zostało uznane za bestseller SKODY, stanowiąc aż 44 proc. jej światowych dostaw. SKODA Octavia ...

12 Cze 2014, 21:22

Mi przy wymianie filtra kabinowego spadły listki do wentylatora i przyczepiły się do wirnika. Przez to wentylator wpadał w wibracje (aż dudniło).
karolgolo
Nowicjusz

Miejscowość: Wąchock

12 Cze 2014, 21:57

W moim przypadku takie listki załatwiły silnik dmuchawy. Trzeba było wymienić.
Yarecki
Początkujący