Xsara słabe chłodzenie silnika

07 Sie 2013, 12:06

Witam forumowiczów!
Posiadam Citroena Xsare 1.8 rok 1999 i problem z chłodzeniem silnika. Przegrzebałam już wszystkie fora i nie znalazłam rozwiązania problemu dlatego zakładam nowy wątek.
Problem dotyczy chłodzenia silnika w ciepłe dni przy wolniejszej jeździe, np w korku. Zagrzewa się do 100 stopni i włącza się wentylator (jeden z dwóch , bo rozumiem że drugi jest od klimy i pracuje tylko razem z klimą). Schładza się wtedy jedynie o 2 stopnie. Wentylator pracuje cały czas, ale nie chłodzi już bardziej. Dopiero szybsza jazda schładza silnik i wentylator się wyłącza. Słyszałam że prawidłowa temperatura pracy silnika to 90-95 stopnie, a nie 98-100.... Co jest nie tak? 2 m-ce temu została wymieniona uszczelka pod głowicą. Chłodnica jest gorąca na całej szerokości i długości. Układ nie jest zapowietrzony (po uciśnięciu przewodu woda podnosi się w zbiorniku wyrównawczym). Na gorącym silniku wyrzuca mi wodę po odkręceniu korka od zbiorniczka wyrównawczego-to podobno objaw walniętej uszczelki pod głowicą (serio? znowu?). Płyn jest czysty. Jakieś pomysły?
ifka888
Obserwowany

Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Sie 2013, 03:15

miałem ten sam problem , przy tym samym modelu , wymiana uszczelki pod głowicą pomogla .
zygar
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 04 1997
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: e30
Silnik: 1.8is 136km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1988

21 Sie 2013, 03:26

ale mysle ze do wymiany bedziesz mial glowice , skoro woda sie podnosi
zygar
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 04 1997
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: e30
Silnik: 1.8is 136km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1988

21 Sie 2013, 07:40

Zdarza się że mechanik zamontuje troszkę krzywo/itp. uszczelkę i po kilku miesiącach robi się nieszczelność. :( Spróbuj wyczuć czy w spalinach nie śmierdzi płynem chłodniczym jak tak to masz 100% pewności że to uszczelka. A jak załatwisz sprawę to napisz - bo my chcemy wiedzieć co i jak :!: :lol:
speedy62
Początkujący

Prawo jazdy: 15 07 2003
Auto: Ford Mondeo

21 Sie 2013, 23:32

ifka888 napisał(a):Na gorącym silniku wyrzuca mi wodę po odkręceniu korka od zbiorniczka wyrównawczego-to podobno objaw walniętej uszczelki pod głowicą (serio? znowu?). Płyn jest czysty. Jakieś pomysły?

Może być walnięta uszczelka ale gorzej jak jest pęknięta głowica.
Powinieneś sprawdzić szczelność głowicy.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

22 Sie 2013, 09:50

Witam,
Nie szukaj dziury w calym.
Jesli dziala tylko jeden wentylator, to masz juz odpowiedz na twoje pytanie.
Masz system chlodzenia z dwoma wentylatorami i dwiema predkosciami. Oba wentylatoru pracuje zawsze razem. Polaczone w szereg kreca sie powoli, polaczone rownolegle - szybko.
W twoim przypadku zalacza sie tylko druga predkosc, ale tylko na jednym wentylatorze. Masz wiec albo uszkodzony drugi wentylator, albo uszkodzone sterowanie (trzy przekazniki na obudowie wentylatorow).
Pozdrawiam, Georges
georgesgr
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Za kierownicą w Dacia Jogger
    Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...

30 Sie 2013, 23:07

georgesgr napisał(a):Masz system chlodzenia z dwoma wentylatorami i dwiema predkosciami. Oba wentylatoru pracuje zawsze razem. Polaczone w szereg kreca sie powoli, polaczone rownolegle - szybko.
W twoim przypadku zalacza sie tylko druga predkosc, ale tylko na jednym wentylatorze.

Bardzo ciekawe.
Ciekawe gdzie to wyczytałeś?
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

31 Sie 2013, 08:01

Ironia czy powazne pytanie?
Jesli ironia, to znaczy, ze masz niewielka wiedze na temat samochodow PSA.
Jesli powazne pytanie, to chetnie wytlumacze, jesli czegos nie rozumiesz.
Pozdrawiam, Georges
georgesgr
Nowicjusz