Seat Toledo II- Drzwi od kierowcy

08 Cze 2017, 21:09

Witam! Mam problem z drzwiami od strony kierowcy, mianowicie jeśli chce zamknąć kluczykiem samochód z drzwi kierowcy zamykają się tylko one, tak jakby manualnie. Centralny się wtedy nie załącza. Kiedy otworze drzwi od kierowcy nie ma, żadnej reakcji ze strony światła nad lusterkiem wstecznym, jak i światełka tego małego w drzwiach. Nie mogę także zamknąć samochodu pilotem.
Od strony pasażera lub od bagażnika jak przekręcę kluczyk zamykają się wszystkie drzwi włącznie z tymi od kierowcy. Lusterka i szyby działają od strony kierowcy. W tamto lato wszystko było ok, kiedy przyszła zima zauważyłem,że raz działają te drzwi raz nie i później praktycznie już całkiem nie działały, przyszło ciepło, odezwały się może ze dwa razy i od tamtej pory nic. Nie mam pojęcia co jest grane. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
Sanczo155
Nowicjusz

Auto: Seat Toledo II
Silnik: 1.9TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Cze 2017, 14:06

Problem masz w samym zamku w drzwiach kierowcy jest on znany. Uszkodzona jest w nim elektronika przez to nie masz np. oświetlenia po otworzeniu tych drzwi za co odpowiada mikrowyłącznik. Najczęściej problemem są zimne luty, można spróbować to naprawić rozbierając go i przegrzewając luty. Jest trochę roboty żeby go wyciągnąć i trzeba uważać żeby nic nie połamać.

Przez taki niesprawny zamek oprócz centralnego zamykania wszystkich drzwi z kluczyka możesz nie mieć jeszcze np.: domykania szyb z kluczyka, sygnału zostawionych włączonych świateł (tego brzęczyka).
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG

09 Cze 2017, 19:23

Tak myślałem, że to będzie to, utwierdziłeś mnie w moim przekonaniu, wielkie dzięki :)
Sanczo155
Nowicjusz

12 Cze 2017, 19:27

Kupiłem zamek i podłączyłem go pod tą 8 pinową kostkę i zero reakcji tak jak na starym zamku. Zamek wystarczy tylko podpiąć pod tą kostkę i powinien działać tzw. zapaliło by się np. światło w kabinie samochodu? Czy w jakiś inny sposób się go sprawdza ?
Sanczo155
Nowicjusz

12 Cze 2017, 20:03

Przewody elektryczne w przelotce między słupkiem i drzwiami sprawdziłeś ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

12 Cze 2017, 20:10

Sprawdzałeś wiązkę czy jest cała? Chodzi mi o sprawdzenie przejścia wszystkich kabli między wtyczką która idzie do zamka, a wtyczką która jest podłączana z wiązką w słupku.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM

12 Cze 2017, 20:32

Jutro jeszcze dokładnie sprawdzę, wszystkie kable, może coś przeoczyłem. Jeszcze takie pytanie, Czy awarii mógł ulec moduł komfortu i dlatego się to dzieje ? Czy on nie ma nic wspólnego z tym ?
Sanczo155
Nowicjusz

13 Cze 2017, 09:38

Sanczo155 napisał(a):Czy awarii mógł ulec moduł komfortu
Mógł ale to zdarza się bardzo rzadko. Jeśli już to powinieneś go zdiagnozować komputerem z programem najlepiej VAG. Odczytać ewentualne błędy. W blokach pomiarowych będziesz miał kanał ( w fabii I kanał 10 ) gdzie jest podgląd czy moduł komfortu widzi poprawnie zamknięcie/ otwarcie drzwi.
( oczywiście przy założeniu i pewności że instalacja jest bez przerw i krańcówka w zamku jest sprawna )
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi