Seat Toledo II- Drzwi od kierowcy

08 Cze 2017, 21:09

Witam! Mam problem z drzwiami od strony kierowcy, mianowicie jeśli chce zamknąć kluczykiem samochód z drzwi kierowcy zamykają się tylko one, tak jakby manualnie. Centralny się wtedy nie załącza. Kiedy otworze drzwi od kierowcy nie ma, żadnej reakcji ze strony światła nad lusterkiem wstecznym, jak i światełka tego małego w drzwiach. Nie mogę także zamknąć samochodu pilotem.
Od strony pasażera lub od bagażnika jak przekręcę kluczyk zamykają się wszystkie drzwi włącznie z tymi od kierowcy. Lusterka i szyby działają od strony kierowcy. W tamto lato wszystko było ok, kiedy przyszła zima zauważyłem,że raz działają te drzwi raz nie i później praktycznie już całkiem nie działały, przyszło ciepło, odezwały się może ze dwa razy i od tamtej pory nic. Nie mam pojęcia co jest grane. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
Sanczo155
Nowicjusz

Auto: Seat Toledo II
Silnik: 1.9TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Cze 2017, 14:06

Problem masz w samym zamku w drzwiach kierowcy jest on znany. Uszkodzona jest w nim elektronika przez to nie masz np. oświetlenia po otworzeniu tych drzwi za co odpowiada mikrowyłącznik. Najczęściej problemem są zimne luty, można spróbować to naprawić rozbierając go i przegrzewając luty. Jest trochę roboty żeby go wyciągnąć i trzeba uważać żeby nic nie połamać.

Przez taki niesprawny zamek oprócz centralnego zamykania wszystkich drzwi z kluczyka możesz nie mieć jeszcze np.: domykania szyb z kluczyka, sygnału zostawionych włączonych świateł (tego brzęczyka).
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG

09 Cze 2017, 19:23

Tak myślałem, że to będzie to, utwierdziłeś mnie w moim przekonaniu, wielkie dzięki :)
Sanczo155
Nowicjusz

12 Cze 2017, 19:27

Kupiłem zamek i podłączyłem go pod tą 8 pinową kostkę i zero reakcji tak jak na starym zamku. Zamek wystarczy tylko podpiąć pod tą kostkę i powinien działać tzw. zapaliło by się np. światło w kabinie samochodu? Czy w jakiś inny sposób się go sprawdza ?
Sanczo155
Nowicjusz

12 Cze 2017, 20:03

Przewody elektryczne w przelotce między słupkiem i drzwiami sprawdziłeś ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

12 Cze 2017, 20:10

Sprawdzałeś wiązkę czy jest cała? Chodzi mi o sprawdzenie przejścia wszystkich kabli między wtyczką która idzie do zamka, a wtyczką która jest podłączana z wiązką w słupku.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowe japońskie silniki
    Kultowe japońskie silniki nie bez powodów zdobyły na świecie rzesze fanów, którzy doceniają nie tylko ich niezawodność, ale również dużą podatność na modyfikacje. Oto kilka świetnych japońskich ...
    Jak działa ogrzewanie w pojazdach elektrycznych?
    Do ogrzewania kabiny w pojazdach z silnikami spalinowymi służy nagrzewnica włączona w obieg cieczy chłodzącej silnik. W pojazdach elektrycznych tego źródła darmowego ciepła już nie ma, ale przecież wystarczy zastosować ...

12 Cze 2017, 20:32

Jutro jeszcze dokładnie sprawdzę, wszystkie kable, może coś przeoczyłem. Jeszcze takie pytanie, Czy awarii mógł ulec moduł komfortu i dlatego się to dzieje ? Czy on nie ma nic wspólnego z tym ?
Sanczo155
Nowicjusz

13 Cze 2017, 09:38

Sanczo155 napisał(a):Czy awarii mógł ulec moduł komfortu
Mógł ale to zdarza się bardzo rzadko. Jeśli już to powinieneś go zdiagnozować komputerem z programem najlepiej VAG. Odczytać ewentualne błędy. W blokach pomiarowych będziesz miał kanał ( w fabii I kanał 10 ) gdzie jest podgląd czy moduł komfortu widzi poprawnie zamknięcie/ otwarcie drzwi.
( oczywiście przy założeniu i pewności że instalacja jest bez przerw i krańcówka w zamku jest sprawna )
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi