Seat Toledo Lampka kontrolna oleju...? what's going on?

30 Sie 2007, 19:18

Jak przekręcam kluczyk w stacyjce zapalają się prawie wszystkie lampki od hamulca, oleju itd. ale wszystkie potem gasną z wyjątkiem lampki od oleju, która cały czas miga. Co prawda jak zapalam i jadę to już gaśnie, ale zastanawia mnie laczego miga. Pomyślałem, że pewnie jest mało oleju i trzeba dolać, ale jak sprawdziłem to w zbiornku jest pomiędzy MIN i MAX tak na środku, więc nie wiem co jest grane...?
SAMOCHÓD TO SEAT TOLEDO
Geo_geo
Nowicjusz

• 31 Sie 2007, 22:20

Lampka zaświeca się w momencie ,jak spada ciśnienie oleju poniżej dopuszczalnego.Nie zmieniałes ostatnio oleju?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

01 Wrz 2007, 12:37

Po co zaraz mysleć o najgorszym sprawdż manometrem mechanicznym ciśnienie oleju aż do pełnej temperatury silnika jak ciśnienie będzie ok to masz mniejszy problem bo to będzie wina elektryki w innym przupadku pozostaje ci dobry silnikowiec albo niech kto inny się martwi...chociaż przyczyna nie nie musi być poważna np zawór ciś. oleju . powodzenia
    RobDan
    Nowicjusz

Auto: Nie mam

01 Wrz 2007, 12:45

Czekaj, bo nie wiem czy dobrze rozumiem, przyczyna będzie albo w oleju, trzeba będzie go zmienić, albo w elektryce znaczy miga a nie powinno, albo w silniku, ale co w tym silniku, będzie jakiś spieprzony czy co z nim będzie nie tak. Prawdą jest, że wczoraj zauważyłem, że jak samochód jest włączony coś tak jakby trzepotało z tyłu czy jakoś dusiło nie wiem jak to dokładnie nazwać, a jak przygazuję to to znka dopóki znowu nie puszczę gazu, czy to może mieć z tym związek, widzę, że zaczyna się poważny problem, a mogę z tym normalnie jeźdźić czy niebardzo, bo może popsuć się jeszcze bardziej...
    Geo_geo
    Nowicjusz

01 Wrz 2007, 13:23

Nie wiem co ci brzęczy może być coś ze sprzęgłem lub łożyskiem wyciskowym może być odgłos z układu korb-tłok na wskutek zbyt niskiego ciśnienia jedz do dobrego silnikowca on to oceni i sprawdzi nie będę cię dołował na odległość to tylko urządzenie lepiej tym autem nie jeżdzić długo go masz ? nie pytam o przebieg bo i tak wszyscy cofają liczniki a wymiana oleju nic nie pomoże ewentualnie zobaczysz czy nic nie wyleciało z olejem -opiłki metalu i.t.p
    RobDan
    Nowicjusz

01 Wrz 2007, 13:32

Samochód dopiero kupiłem, więc nie wiem musze jechac go sprawdzić, bo nie wiem co mam robić:) Ale słuchaj nie wiem czy moge jeźdźic spokojnie czy nie...
    Geo_geo
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższe ubezpieczenie OC, podwyżki dla kierowców
      Drastyczna podwyżka ubezpieczeń OC jaka miała miejsce w ostatnim czasie to bardzo mocny cios wymierzony w kierowców którzy płacą i tak już wysokie składki obowiązkowego ubezpieczenia za swoje samochody. Cena ...

01 Wrz 2007, 13:34

Samochód dopiero kupiłem, więc nie wiem musze jechac go sprawdzić, bo nie wiem co mam robić:) Ale słuchaj nie wiem czy moge jeźdźic spokojnie czy nie... bo ta lampka miga tylko jak przekręcam kluczyk, potem jak jadę gaśnie, więc może to rzeczywiście olej, a nie silnik
    Geo_geo
    Nowicjusz

01 Wrz 2007, 15:43

jeżeli lampka nie zapala się wczasie jazdy lub na wolnych obrotach to czyli jest ok sorry ale widocznie nie doczytałem dokładnie twego postu ,jednak sprawdż swoją brykę w warsztacie a to mryganie lampki -być może ten typ tak ma bo są różne rozwiązania techniczne a ja też wszystkiego nie wiem -niestety
    RobDan
    Nowicjusz

04 Wrz 2007, 08:57

Jeżeli lampka miga,to może to być luźny styk na samym czujniku lub przetarty przewód z tego czunika.Groźniejszym powodem może okazać się luz na gnieździe samej kontrolki - powinna świecić cały czas,a z powodu luzu mrugnie sobie czasami.
    Zrób tak - wypnij przewó z tego czujnika i przyłóż go do masy - kontrolka powinna się zaświecić i świecić cały czas.Następnie przejedz sie po jakiejś drodze z dziurami(a takich u nas nie brakuje :) ,więc to nie będzie zbyt duży problem),i obserwuj tą kontrolkę.Jak będzie nadal mrugała,to jest jakiś luz na połączeniach elektrycznych.Jak będzie świeciła cały czas,to czym prędzej udaj sie do mechanika i sprawdz ciśnienie oleju.Jak będzie ok,to wymieniaj czujnik.Jak będzie niskie to czeka cię remont silnika.Innych cudów nie ma.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

07 Sty 2011, 13:49

Mam to samo.
    Ciśnienie mam dobre. Zazwyczaj problem pochodzi od zawilgocenia przewodów. Mam zamiar iść do jakiegoś elektromechanika i z tego co się orientuje to wystarczy spryskać przewody specjalnym preparatem.
    sever321
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kwidzyn/Bydgoszcz/Czersk
    Prawo jazdy: 18 11 2004
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Toyota Avensis T22
    Silnik: D-4D 2.0
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2001