Silnik 1.6 8V AKL Golf/New Beetle

09 Mar 2025, 01:14

Witam serdecznie. Mój problem polega na dziwnych stukach silnika, tylko po nagrzaniu do temperatury roboczej. Pierwszą myślą były samo regulatory popychaczy. Dziś wymieniłem po raz kolejny olej i dodałem liqui moly 8345. Nie liczyłem na cud ale chciałem usłyszeć jakąkolwiek różnice. Niestety. Dodam że co bardzo dziwne stuka tylko na wolnych obrotach. Stuki ustają po obciążeniu silnika. Wystarczy włączyć klimatyzację i jest cisza. Odpięcie któregokolwiek wtrysku również powoduje ciszę. Przesłuchaniem stetoskopem cały silnik i dźwięk najbardziej dochodzi z okolic zaworu EGR lub czwartego tłoku w okolicy głowicy.
Ktoś może podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny?
Pozdrawiam
Thomasq1022
Obserwowany

10 Mar 2025, 19:49

Kolego,zacznij od sprawdzenia koła pasowego,je musisz wykluczyć,objawy mogą być różne w zależności od stopnia uszkodzenia oraz jego obciążenia.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A6 Hybrid
    Hybrydowe Audi A6 to nowe oblicze limuzyny klasy business. Jego lekką karoserię osadzono na sportowym podwoziu. Wnętrze jest eleganckie i ergonomiczne, a kierowca i pasażerowie mają do dyspozycji wiele systemów wspomagających ...
    Strefy "Tempo 30 km/h" - czy to tak naprawdę działa?
    Rośnie popularność stref "Tempo 30" w miastach zarówno na świecie, jak i w Polsce, bo statystyki pokazują ich dużą efektywność. Miasta odnotowują spadki liczby wypadków od 10 do ponad 40%. Strefy te coraz częściej ...