Silnik T4

23 Lut 2020, 10:00

Mam pytanie odnośnie silnika t4 190km. Dlaczego w 2018 w xc40 był ten silnik do wyboru, a w 2019 i 2020 już nie ?
Znalazłem w ogóle też informację, że był produkowany tylko przez 2 lata. Jakieś problemy wyszły ?
kamista
Obserwowany

23 Lut 2020, 12:54

Trudno powiedzieć - Volvo z tym silnikiem było chwalone. Jedynie co mi przychodzi na myśl, to to, że kiedyś Volvo zadeklarowało się, że w swoich silnikach będzie montowało ograniczniki prędkości do 180 km/h ( albo 200 - już nie pamiętam ). I może z tego powodu, że ten silnik nie miał tego ogranicznika w tym roku już go nie ma? Tutaj trzeba by sprawdzić, czy Volvo dotrzymało słowa i faktycznie w nowych silnikach są montowane te ograniczniki prędkości.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lut 2020, 13:04

Z tego co czytałem to właśnie będzie od 2021. Mimo wszystko, oograniczenia narzuca się w budowie silnika ? Jestem laikiem motoryzacji ale myślałem, że to jakaś elektronika/oprogramowanie szybciej. Mimo wszystko dzięki za odpowiedź.
kamista
Obserwowany

04 Mar 2020, 00:20

XC40 ma już ograniczniki od modelu 2020 czyli od połowy 2019 roku dlatego taka sytuacja. W pozostałych modelach ograniczniki będą od modelu 2021 dostępnego na rynku od maja tego roku. Oczywiście już pojawiły się informacje od warsztatów, że są w stanie programowo wyrzucić ogranicznik tylko traci się gwarancję oraz będą problemy z ubezpieczeniem.
XC40 jest modelem można powiedzieć eksperymentalnym, od niego będą wychodziły wszystkie zmiany typy: mild hybrydy, plug-in twin engine, pllug-in recharge.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...