Silnik wariuje

12 Wrz 2021, 17:55

Witam
Otóż ostatnio w moim aucie występuje taki problem auto wydaje dźwięk jak stary traktor a silnik wibruje jak miałby zaraz wyskoczyć z auta
Zaczyna mrugać kontrola check
Podejrzewałem coś z cewką bądź kablami wcześniej byłby wymieniane świece więc pomyślałem że może mechanik coś uszkodził więc odstawiłem samochód z powrotem. Mechanik stwierdził uszkodzone wtryski wymienił całą listę wybuliłem 600 zł wibracje na dwa tygodnie ustały ale praca samochodu nadal mnie nie satysfakcjonowała
Czasem przy ruszaniu zaczynało wibrować i szaleć obroty ale pomyślałem że tak musi być. A teraz nie jestem w stanie jechać. Dziś jadąc do pracy w połowie drogi zaczęła mrugać kontrolka check i znów ten dźwięk jak w traktorze lewdo rozpędziłem się do 50 samochód zaczyna lepiej działać tylko kiedy zdejmuję nogę z gazu kiedy dodaje gazu auto znów szaleje.
Cóż może być problemem może ktoś spotkał się z czymś takim?
Samochód Skoda Fabia 1 benzyna+gaz
I problem występuje na gazie jak i samej benzynie
Pozdrawiam
Kierowca234
Nowicjusz

12 Wrz 2021, 19:16

W pierwszej kolejności szukałbym winowajcy w czujnikach, np. położenia wału. Później układ zapłonowy i dolotowy.

Skoro wariuje zarówno na benzynie jak i na LPG, to na cholerę wymieniałeś wtryski od benzyny? :roll: Zmień mechanika.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Wrz 2021, 20:04

A ja, jako że nie jestem zwolennikiem napraw metodą prób i błędów, w pierwszej kolejności sprawdziłbym, jaki błąd się pokazał. Myślę, że od tego należy zacząć, żeby nie szukać w ciemno. Przyczyn takiego zachowania silnika może być całe mnóstwo.
Migająca kontrolka silnika oznacza problem z układem wydechowym, a konkretnie z emisją spalin. Przyczyna może leżeć w układzie zapłonowym jak i równiez wydechowym czy zasilania paliwem bądź powietrzem. Możliwości jest całe mnóstwo jak pisałem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Wrz 2021, 21:11

Kierowca234 napisał(a):Samochód Skoda Fabia 1 benzyna+gaz
Heh ......rzeczywiście wyczerpująca informacja na temat pacjenta , Błędy ze sterownika
silnika odczytaj . Napisz jaki motor . Kod silnika .?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

12 Wrz 2021, 21:30

Nie wracaj do tego mechanika, bo tylko chce zarobić. Najpierw sczytaj błąd, ale podejrzewam problem z zapłonem. Silnik pewnie 1.4 16v?
Gość114260

13 Wrz 2021, 13:06

quel napisał(a):Silnik pewnie 1.4 16v?
A może 1.2 gdzie wypalają się zawory
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Toyota Verso (2009–2018)
    Ten model wypełnił lukę po dobrze przyjętej przez rynek Corolli Verso. Produkowana w latach 2009–2018 w tureckich zakładach Toyoty w Bursie, stylistycznie nawiązywała do poprzedniczki – Corolli Verso, ale również ...

14 Wrz 2021, 22:23

Wali mnie to, że masz ten silnik a ja go hejtuje, nie zaczynaj, bo na przepychanki szkoda tracić czasu.

1.2 też lipka
Gość114260