Skoda Fabia - nie odpala na mrozie

08 Sty 2024, 22:17

Witam,
Ruszyłem w krótką podróż po mieście (auto było na chodzie ok 15 min), po czym samochód zatrzymałem na jakieś kolejne 15-20 min. W międzyczasie stacyjka była włączona (chodziło radio i włączone było ogrzewanie). Następnie przy próbie uruchomienia samochód nie reagował. Kontrolki się świeciły, światła działały tylko rozruch nie działał. Przy próbach odpalenia było słychać jakiś krótki dźwięk (niestety nie jestem w stanie stwierdzić jakiego rodzaju był ten dźwięk). Samochód odpalił dopiero po krótkim podładowaniu akumulatora przy pomocy prostownika człowieka, który miał obok garaż.
Moje pytanie brzmi: czy to oznacza, że akumulator jest do wymiany? Czy może mimo zadziałania metody z podładowaniem przyczyna braku rozruchu może być inna niż nieprawidłowe działanie akumulatora? Czy istnieje szansa, że takie nieodpalenie silnika w zimie jest normalne i nie wymaga żadnej naprawy/wymiany części? Zaznaczę, że na zewnątrz jest -10 stopni.
pietrek9393
Obserwowany

• 08 Sty 2024, 23:51

Co mamy radzić ? Męczyłeś radiem i włączonym zapłonem i włączonym wentylatorem nadmuchem . Aku padł . Być może jest słaby . Trzeba sprawdzić .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      BMW Zagato Roadster 2012
      BMW Zagato Roadster to eleganckie wcielenie BMW Zagato Coupé, Koncept jest niezwykle trójwymiarowy, szeroki i odznacza się masywnie wyprofilowanym przodem. Przednia sekcja została dynamicznie pochylona i osadzona ...