Skoda Felicia / Radio + Głośniki

02 Maj 2011, 15:33

Witam Panów i Panie, potrzebuję pomocy przy doborze Radia oraz Głośników do mojej Skody Felci :) Mogę przeznaczyć na to jakoś do 400, góra 500pln razem. Jestem drugim właścicielem auta, poprzedni właściciel (właścicielka właściwie) ma zamontowane na tylnej desce dwa głośniki pioniera, niestety trzeszczą, zgrzytają, telepią, charczą, cicho grają, na dodatek są słabiutkie i Bóg wie co jeszcze z nimi jest nie tak :) Głośniki przednie (po głośniku na drzwiach przednich) nie grają najgorzej, większą wagę przywiązał bym do tych z tyłu. Przede wszystkim powinni być w systemie dwudrożnym lub nawet trójdrożnym. Prosiłbym również o jakiś przykład radia odpowiedniego na dzisiejsze czasy :) No i najważniejsze by to wszystko razem ładnie współgrało i było możliwe do zamontowania w domowych warunkach, jeśli będą jakieś dodatkowe pytania to proszę pisać, odpowiem najszybciej jak się da.

Pozdrawiam, Rafał. :)
ramhell
Nowicjusz

Miejscowość: Rumia

02 Maj 2011, 16:00

[link do oferty na Allegro wygasł]

To tak aby to w rzeczywistości jakoś zagrało i nie padło po kilku miesiącach grania.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

02 Maj 2011, 17:52

Wyglądają bardzo apetycznie, narobiłeś mi apetytu.
ramhell
Nowicjusz

02 Maj 2011, 18:05

To nie ma wyglądać tylko dobrze grać :mrgreen: . Alpine to sprzęt już lepszej jakości, głośniki niestety takie a nie inne bo trochę za mało funduszy na to. Jakbyś gdzieś spotkał w podobnych pieniądzach zestawy to przetworniki Hertz są naprawdę godne polecenia. No ale jakość kosztuje.

Nawet znalazłem.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Maj 2011, 22:04

Widzę że to drugie to coś poważniejszego :) Niestety progu nie mogę przekraczać a muszę mieć też radyjko.

Czy te głośniki mają jakieś osłonki na membrany czy są takie na czczo? Bo nie widzę żadnych informacji zawartych na ten temat :)

I te malutkie jeśli dobrze rozumiem to są wysoko - tonowe.

Myślisz że nie będzie problemu z podłączeniem tego zestawu z radiem? :)
ramhell
Nowicjusz

03 Maj 2011, 07:17

Te akurat to chyba są faktycznie na czczo :grin:
Ale to byle gdzie dokupisz maskownice do niego, kwestia kilku złoty.
Tak, te malutkie to wysokotonówki, problemów nie powinieneś mieć żadnych, jednym kablem przychodzi sygnał i rozdzielasz go na dwa : wysokie i niskie tony.
Cała filozofia to przykręcić dobrze zwrotnice i kable do niej.

Te moim zdaniem bardziej opłaca się wziąć.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony samochodowe, co warto o nich wiedzieć?
    Produkcja opon to oddzielna gałąź przemysłu samochodowego, przeżywająca dynamiczny rozwój, spowodowany zwiększeniem się wymagań wobec ogumienia. Trafiające do produkcji samochody oferują coraz to lepsze osiągi i posiadają ...

03 Maj 2011, 13:08

Ciężko przyswoić mi informację o co chodzi z tą zwrotnicą. To działa tak że jakieś dwa kable idą od radia pod zwrotnice, (po jednym do każdej) i od zwrotnicy do głośników wysoko i nisko tonowych ? Pocieszyć mogę tylko tyle że nie miałem z tym nigdy doczynienia i jest to kwestia braku doświadczenia. :)
ramhell
Nowicjusz

03 Maj 2011, 21:38

Dwa kable idą do zwrotnicy z radia. + oraz - jak wszędzie.
To jest sygnał wejściowy. Natomiast wyjściowy jest już podzielony przez zwrotnicę i zamontowane w niej filtry na tony niskie i wysokie. Na zwrotnicy wszystko pisze wyraźnie. Nic się nie bój :grin:
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Maj 2011, 00:35

Hehe. Chodzi mi o to aby po zakupie nie było przypału że czegoś nie mogę podłączyć, coś nie pasuje albo czegoś brakuje :D Wole się 100x upewnić. ^^ Czy będą mi potrzebne do tego jakieś dodatkowe kable czy to obejmuje jakoś w zestawie? Bo o kablach nie mogę się nic doczytać :)

[ Dodano: 9 Maj 2011, 22:19 ]
Z aukcją z tamtym radiem się spóźniłem. Jakby ktoś chciał wiedzieć to wziołem to

Radio

Glosniki
ramhell
Nowicjusz