Skoda Superb vs. Citroen C5

20 Wrz 2007, 18:36

Witam. 2 dni temu sprzedałem swoją C5 i dziś stoję przed dylematem. Skoda Superb czy Citroen C5.
Po krótce o samochodach:

Skoda Superb 2004:
przebieg ok.70 000
1.9 TDI 130KM
automat
ksenony
climatronic
Cena: nie więcej niż 50 000

I tak szłaby odrazu do chipowania na 170KM, pochodzenie wiadome, od znajomego, który kupił ją w polskim salonie.

Citroen C5 2007:
przebieg 14 tys
na gwarancji
1.8 16V (to chyba najsłabsze w całym samochodzie)
climatronic i inne pierdoły

Cena 50 tys.

Właśnie się waham co wziąć...C5 jest bardziej racjonalną propozycją, ale z kolei kilka dni temu sprzedałem C5. Doradźcie cos :)
kubak1988
Nowicjusz

Miejscowość: Lwówek Śląski

20 Wrz 2007, 18:46

PS. Cena Superba to 48 000 :)
kubak1988
Nowicjusz

23 Wrz 2007, 15:54

Ja bez wachania brałbym Superba, mocny dobry sprawdzony silnik TDi do tego po chip-tuningu naprawde pojedzie jak trzeba, a skoro kupujesz od znajomego znasz to auto to nie ma się nad czym zastanawiać.
Citroen będzie prawie nowy lecz nie nie mam do koca zaufania do tej marki choć to dobre auta jedno jest pewnie że zawieszenie C5 jest super komfortowe ale np. już dla mnie stylistyka jest bardzo słaba do tego 1.8 18v w tym aucie nie będzie tak dynamiczne jak TDi 130KM w Skodzie...
Pekińczyk
Początkujący

23 Wrz 2007, 23:35

Na 99% będzie superb. Jutro jade na przegląd do salonu i mają tam zobaczyć czy wszystko jest ok i czy nic nie trzeba przy nim robić. Jeśli wszystko będzie w porzadku to biorę :). Mimo wszystko lepiej sprawdzić. Teraz ten 1.9 TDI troszkę muli, bo jest z automatem. Dzięki Bogu jest tipronic, no ale i tak w październiku idzie do chipowania. Jestem ciekaw jak to będzie jeździć ze 170KM ;). Aha, chyba fotele pójdą do obszycia skórą no i będę musiał kupić chromowane nakładki na lusterka :).
kubak1988
Nowicjusz

24 Wrz 2007, 17:09

Skode:)
Servis Calibra
mikas24
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie

24 Wrz 2007, 18:56

i bardzo dobry wybór choć ja wybrałbym zupełnie co innego za taka kwote...natomiast C5 nawet jeśli nowy to nie znam go więc sie nie wypowiadami lecz wygląd tego auta (z tyłu) to porażka moim zdaniem.
Pozdrawiam.
Pekińczyk
Początkujący

24 Wrz 2007, 20:17

I JEDNA I DRUGA MARKA MOIM ZDANIEM NIE JEST GODNA POLECENIA ALE TO JEST TWÓJ WYBÓR
cichys
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Wrz 2007, 21:47

cichys napisał(a):I JEDNA I DRUGA MARKA MOIM ZDANIEM NIE JEST GODNA POLECENIA ALE TO JEST TWÓJ WYBÓR

a czemu tak krzyczysz? (caps lock) ;D
dlaczego uważasz że Skoda Suberp nie jest godna polecenia ? w Twojej wypowiedzi nie ma żadnego uzasadnienia. Model Superb ma bardzo wiele wspólnego z Passatem b5 bo liftingu i powiem więcej jest od niego nawet lepszy a co do prestirzu marki Skoda to fakt nie jest taki jak np. VW ale to grupa VW i od kiedy VW "opiekuje" sie Skodą to te auta w porównaniu do swoich starych już poprzedników (felicja, czy nawet Octavia 1gen.) są o wiele lepiej wykonane i dużo bardziej niezawodne.
Co do Citroena to francuskie marki nigdy nie należały do czołówki w żadnej kategorii no może w kwestii zawieszenia nastawionego na komfort jazdy szczególnie na polskich drogach to C5 nie ma sobie równych (choć nie każdy lubi taki zawias, ja wole np. dużo twardsze i nie ma perfekcyjne w prowadzeniu w BMW, Hondzie czy Audi) noi jeszcze diesle HDI w Citroenach i innych autach z Francji to bardzo dobre silniki.
Pekińczyk
Początkujący

02 Lut 2011, 01:10

Pekińczyk@ zgadzam się z Tobą Suberb nie jest na aluminiowym zawieszeniu które się psuje w b5 i jest lepsza od niego a i stylistycznie nieco lepiej wygląda. A co do francuzów to miałem kiedyś i wiem że w nich elektronika jest bardzo awaryjna. Jednym słowem Skoda to dobry wybór napewno bedzie sie dobrze sprawować :cool:
Kamilo92
Nowicjusz

Miejscowość: Polska