Skrzypienie koła podczas skręcania

13 Lip 2016, 17:52

Witam,

Potrzebuję pilnej pomocy, otóż najczęściej przy skręcaniu w prawo słychać piszczenie, zdarza się też przy jeździe prosto ale nigdy gdy skręcam w lewo. Piszczenie dobiega z prawego przedniego koła, nie występuje zaraz po ruszeniu tylko po przejechaniu pewnej odległości. Wcześniej miałem taką sytuację w lewym kole, pojechałem do mechanika, powymieniał tarcze z przodu, łożysko po prawej i klocki. No ale jakiś czas później objawy przeniosły się właśnie na prawą stronę :/ Pojechałem jeszcze raz, jeździłem z nim z 20min ale niestety cisza, zapewnił mnie tylko że na pewno wszystko sprawdził i nic nie widział podejrzanego. Jestem totalnym lakiem jeśli chodzi o mechanikę coś jak kobieta proszę dajcie wskazówki co to może być.

daje link do filmiku gdzie słychać piszczenie:
najbardziej
3sek
25sek
1:20min-1.30min

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

ostatnio nawet częściej słychać i głośniej
Paw3l
Nowicjusz

Auto: Ford Focus mk1
Silnik: 1.8 115KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Lip 2016, 09:02

Jest to cykliczne skrzypienie, a raczej popiskiwanie. I moim zdaniem nie koniecznie musi to być z zawieszenia. Tym bardziej że występuje dopiero po pewnym dystansie, rozgrzaniu silnika.

Czy próbowałeś umyć zaciski na myjni pod ciśnieniem tak żeby zmyć ten pył z klocków? Druga sprawa to powinieneś spróbować zatrzymać się wtedy kiedy ów piszczenie występuje i naciskając prawy przód tak żeby amortyzator lekko pracował słuchać czy będą taki piski występować.

Jeszcze jedno, sprawdź czy jak jedziesz i piski zaczną występować nie ustąpią po wciśnięciu sprzęgła lub wciśnięciu sprzęgła i dodaniu lekko gazu nie przyspieszą.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna

15 Lip 2016, 21:01

Raz mylem felgi myjka ale przed naprawą u mechanika.

Dzisiaj po pracy znowu piski, dociskalem maskę i cisza, sprzęgło-piszczy, sprzęgło+gaz ustaje ale możliwe że dlatego że prostowalem mimowolnie koła. Jak wspomniałem wcześniej pisk jest tylko jak skrecam w prawo nawet lekko.

Zauważyłem też inne prawidłowości, po puszczeniu gazu i jechaniu na luzie pisk był głośniejszy. Po zatrzymaniu nawet na sekundę do zawracania pisk ustaje i występuje znowu po pokonaniu pewnej odległości.

Edit: to chyba hamulce, nie wiem czemu teraz dopiero to zauważyłem, gdy wciskam hamulec pisk ustaje, jest tylko przy niskich prędkościach. Czy to jest groźne? Za dwa 3dni mam do pokonania 600km. Da się samemu naprawić czy lecieć do mechanika?
Paw3l
Nowicjusz

18 Lip 2016, 14:57

Paw3l napisał(a):Edit: to chyba hamulce, nie wiem czemu teraz dopiero to zauważyłem, gdy wciskam hamulec pisk ustaje, jest tylko przy niskich prędkościach. Czy to jest groźne? Za dwa 3dni mam do pokonania 600km. Da się samemu naprawić czy lecieć do mechanika?
Prawdopodobnie klocki hamulcowe, być może nie są już w najlepszej kondycji razem z tarczą. Trzeba by było sprawdzić ich grubość i rant na tarczy w celu diagnozy co do wymiany.
Jeżeli piszczą klocki, hamują normalnie i nie trzymają koła co skutkowało by rozgrzaniem tarczy oraz trzymaniem samochodu (lekkość toczenia) to jechać możesz. trzeba jednak zajrzeć do układu czym prędzej i sprawdzić co tam się dzieje.
Kacper
Forumowicz VIP

18 Lip 2016, 17:41

jak wspomniałem tarcze i klocki były wymieniane u mechanika, a że było to nie dawno, miesiąc temu to oddałem na gwarancję, powiedział że wyrobi się do jutra.
Paw3l
Nowicjusz

21 Lip 2016, 14:14

Paw3l napisał(a):oddałem na gwarancję, powiedział że wyrobi się do jutra
I jak odebrałeś auto? Jest ok?
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Coupé 2012
    BMW Zagato Coupé to typowe BMW widziane oczami włoskiej firmy Zagato, specjalizującej się w budowie nadwozi samochodowych. Stylistyka Zagato scala cechy typowe dla konstrukcji obu firm, tworząc rasowe coupé ...

26 Lip 2016, 08:05

Moim zdaniem to również klocki,nawet jeżeli miałeś je nowe to możliwe że fachowiec po prostu źle je zamontował i dlatego występował efekt piszczenia podczas hamowania,trzeba to dokładnie sprawdzić,a skoro oddałeś na gwarancję to daj znać jak już odbierzesz auto czy wszystko jest w porządku.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2001

27 Lip 2016, 22:31

odebrałem auto tydzień temu, na drugi dzień wyjechałem na wakację w góry. Mechanik stwierdził że to klocki, przeczyścił wszystko i powiedział że jak dalej będą piszczeć to po powrocie mam przyjechać i wymienią w ramach gwarancji na takie z innego materiału. Jutro po pracy oddaje samochód, piszczało ale tym razem znów po lewej stronie. wtf za każdym razem po opuszczeniu warsztatu zmienia się kierunek z którego piszczą klocki... Dam znać co dalej, oby było już wszystko OK.
Paw3l
Nowicjusz

29 Lip 2016, 09:34

Paw3l napisał(a):Mechanik stwierdził że to klocki, przeczyścił wszystko i powiedział że jak dalej będą piszczeć to po powrocie mam przyjechać i wymienią w ramach gwarancji na takie z innego materiału
A wiesz jakiej firmy masz założone klocki które piszczą? Prawdopodobnie okładziny są zbyt twarde.
Kacper
Forumowicz VIP

12 Sie 2016, 20:26

wymienione klocki i problem rozwiązany, obecnie mam założone bosh'e a wcześniej nie wiem jakie były, musiały być trochę tańsze bo dopłaciłem 30zł różnicy w cenie.
Paw3l
Nowicjusz

18 Sie 2016, 13:47

Paw3l napisał(a):wymienione klocki i problem rozwiązany
Super! Zatem szerokości :)
Kacper