REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Jeżeli to felgi krzywe to możesz podjechać do wulkanizatora żeby sprawdził wszystkie i na przód założył te które będą najlepsze i najprostsze. Sprawdzisz wtedy czy bicie dalej występuje.mmaf napisał(a):Wulkanizator jakiś czas temu powiedział mi, że mam krzywe felgi, więc pewnie od tego zacznę a co dalej ?
Na OSKP sprawdzą siłę hamowania i czy hamulce równo biorą i tyle. Można to zrobić na początek poprosić jeszcze o sprawdzenie tarcz i klocków czy kwalifikują się do wymiany.mmaf napisał(a):Diagnostykę zawieszenia i hamulców najlepiej zrobić na normalnej stacji diagnostycznej ? Ile mniej więcej za taki zabieg zapłacę ? Bo nie wiem czy z tymi hamulcami to tylko klocki, czy też tarcze lub może zaciski ? Dawno też auto nie miało odpowietrzanego układu hamulcowego i wymienianego płynu.
Może być od opon, na OSKP mogą tylko sprawdzić czy jest prawidłowa zbieżność ale jej nie ustawią. Jeżeli nie masz żadnych luzów na wahaczach i w przednim zawieszeniu to można to zrzucić na złe ustawienie zbieżności ale tym powinieneś zająć się na samym końcu jak już będziesz miał rozwiązany problem z hamulcami i biciem kół.mmaf napisał(a):Z tym ściąganiem w prawo to coś ze zbieżnością ? To też mi zrobią na stacji diagnostycznej czy jak to wygląda ?
Nie tylko.Bez problemu mozna sprawdzic owalizację-bicie...Kacper napisał(a):Na OSKP sprawdzą siłę hamowania i czy hamulce równo biorą i tyle.
Przyczyną moze byc ogumienie lub geometria przedniego zawieszenia.mmaf napisał(a):a ponad to dodatkowo auto ściąga trochę w prawo.
a NIBY DLACZEGO NIE...Kacper napisał(a):na OSKP mogą tylko sprawdzić czy jest prawidłowa zbieżność ale jej nie ustawią
Widzisz, dobrze wiedzieć bo jak kiedyś pytałem podczas przeglądu to dostałem odpowiedź, że oni tylko sprawdzają i nie ustawiają zbieżności.Migi60 napisał(a):a NIBY DLACZEGO NIE...Byc moze co niektórym się nie chce i nie ustawiają...
Nie wiem dokładnie jak jest w tym modelu ale cena może być normalna 50zł za stronę z przodu i 150zł za wymianę po jednej stronie z tyłu. Może być tak, że z wymianą zejdzie się kilka dobrych godzin. Najlepiej jak by potwierdził to ktoś kto to robił, albo zapytaj w innym warsztacie z ciekawości ile sama robocizna kosztuje.mmaf napisał(a):za przednie gumki chce 100 zł, a za tylne 300 zł z powodu większego skomplikowania dostania się do tych elementów. Do przyjęcia ?
No właśnie dlaczego nieMigi60 napisał(a):a NIBY DLACZEGO NIE...Byc moze co niektórym się nie chce i nie ustawiają...