27 Maj 2021, 18:09
Cześć,
Czy zna może ktoś albo czy może jest tu na forum, jakiś specjalista który naprawdę dobrze ogarnia tematykę filtrów DPF? Problem dotyczy konkretnie samochodu Ford Mondeo mk4 2012r z silnikiem DW10C. Przebieg 202 tysiące. Auto od nowości w moich rękach. Filtr zawsze wypalał się co 800 - 900km. W tym roku, jak tylko zrobiło się cieplej, coś mu odwaliło. Wypalanie co ok 200km. Posprawdzałem co tylko się da. Nikt kompletnie nie umie mi pomóc i mam wrażenie że nie wie jak w ogóle te wszystkie czujniki działają. U mnie generalnie LOAD idzie bardzo szybko, SOOT, powoli. Jak LOAD przekracza 70%, SOOT jest wtedy zazwyczaj na poziomie 30%+ i po przekroczeniu 70% LOAD, SOOT nagle wali do góry do 70%. Zrobiłem odczyty czujnika różnicy ciśnień i płakać mi się chce bo te kompletnie przeczą temu co widzę po parametrach LOAD i SOOT. Te, zgodnie z informacjami jakie udało mi się zebrać, powinny rosnąć wraz z rosnącą różnicą ciśnień z czujnika. U mnie różnica ciśnień na rozgrzanym aucie, na biegu jałowym wynosi 0kPa. Napięcie: 0.49 - 0.5V. Po dodaniu gazu na postoju do 3 tysięcy obr, różnica skacze do 5kPa a napięcie jest między 0.59V a 0.62V. Podczas jazdy, mając LOAD na 77% i SOOT na 70%, różnica ciśnień waha się między 1kPa a 7kPa, zależy jak operuję gazem. Podczas wyprzedzania jak wcisnę pedał w podłogę, ta chwilowo rośnie do 15kPa ale to na sekundę w tym momencie kiedy wciskam mocno gaz a po ułamku sekundy spada. Napięcie ani razu nie przekroczyło 1V. Nie rozumiem skąd takie wartości zapełnienia. PCM musi skądś jeszcze czerpać informacje o zapełnieniu filtra ale nikt mi nie umie pomóc. Do którego mechanika bym nie pojechał to każe wymieniać filtr i EGR. Koszt bagatela 4k. I co mi da wymiana filtra i EGR-a skoro przyczyna może leżeć zupełnie gdzie indziej, wywalę kasę i na tym się skończy. Bo wszystkie parametry jakie odczytuję, zaprzeczają temu, że filtr jest zapchany. Tym bardziej że samochód na codzień miasta to nie widzi. Tylko trasy. EGR z tego co udało mi się zaobserwować też pracuje poprawnie. Zresztą kurcze, czujnik różnicy ciśnień przecież nie wskazuje na zapełnienie filtra. Nie wiem skąd zatem sterownik twierdzi że filtr jest zapełniony. Odczyty z MAF i MAP sensora również z tego co konsultowałem z innymi osobami które mają taki sam silnik i nie mają problemów, wyglądają w porządku. Co zatem jest ok, nie wiem. Tu naprawdę trzeba kogoś kto się na tym mocno zna i wie co robi bo wymieniać można wszystko po kolei tylko najgorsze jest to, że wszystkie te elementy które mogą mieć na to wpływ, są koszmarnie drogie i zrobienie wszystkiego, może przekroczyć wartość auta a problem może nie zniknąć.