Sprowadzanie auta z USA - warto?

14 Cze 2009, 23:07

Witam

Czy warto sprowadzać auta z USA? Auto, które chcę kupić (Volvo xc90) jest dostępne w USA po atrakcyjnej cenie - razem z kosztami transportu. Czy można liczyć na oryginalne przebiegi? Podobno mają system CarFax zapewniający, że ludzie nie kręcą liczników. Czy to prawda? Jednak czy po sprowadzeniu do Polski firma może sama to zrobić (przekręcić licznik)? Czy możecie polecić wiarygodne firmy z woj. mazowieckiego, sprowadzające auta z USA?

Pozdrawiam
adam222
Nowicjusz

25

15 Cze 2009, 13:27

ja uważam, że jak najbardziej warto. sam kupowałem auto z USA. pytasz czy mają oryginalne przebiegi. oczywiście tak. tam nikt nie kręci liczników, bo za to w stanach grozi 2 lata więzienia i jest to respektowane. druga sprawa, jak wspominasz carfax. ja przed kupnem samochodu, wykupiłem sobie abonament miesięczny na stronie carfaxu (zapłacisz tylko kartą kredytową lub paypal) i sprzedający byli bardzo zdziwieni, że przepisuję VIN samochodu, a potem odpalam laptopa i sprawdzam wiarygodność. o ile auto zostało sprowadzone z usa tylko dla Ciebie to raczej nie ma powodu podejrzewać że było/jest z nim coś nie tak po sprawdzeniu powyższych punków o których wspomniałem. nie wiem na ile pewne jest to twoje auto, bo pamiętaj, że większość samochodów z usa to auta uszkodzone, które się w tutaj w pl remomntuje. mój był uszkodzony, ale ja uszkodzenie widziałem na zdjęciach, a kupowałem jak już był w polsce i czekał na kupującego. choć u mnie uszkodzenia kończyły się na pękniętym zderzaku z tyłu i trochę zdartym lakierze z przodu zderzaka, więc udało mi sie i to bardzo. życzę powodzenia w zakupie auta. uważam, że sprowadzenie samochodu z usa jest dużo bardziej pewniejsze niż z de czy innych krajów ue.
goodghost
Nowicjusz

Miejscowość: Krakow
2

15 Cze 2009, 13:46

Dzięki za odpowiedź.
Chciałem wiedzieć jakie są doświadczenia ludzi w tej materii, bo znalazłem jedną firmę, która zajmuje się sprowadzaniem aut i okazało się, że na tym forum są negatywne opinie o niej (sprowadzono auto niezgodne z opisem i kłopot z odzyskaniem zaliczki).
A z usług jakiej firmy Ty korzystałeś?

Pozdrawiam
adam222
Nowicjusz

4

15 Cze 2009, 20:15

ciotka przywiozła sobie z USA Dodge Caravan z 2006 r. 3.3 automatic, no ale to szlo na mienie przesiedleńcze, tzn. był kupiony przez wujka w USA i tam był sprawdzony także wszystko ok, jedynie zapłaciła sobie transport ok. 1000 $ i coś tam agencji celnej za zrobienie papierów, ja byłem po odbiór w Gdyni i wszystko OK,
A jak jest z firmami to niewiem ale wiesz firma się nie przejmuje dasz zaliczkę to ich to rybka co przyjdzie
andrewb25

1

15 Cze 2009, 22:26

Nie polecam ci firmy z Białegostoku... krętacze i oszuści... zamawiasz auto a potem mówią ci że ktoś ich podkupił na aukcji ( choć tak naprawdę przyszedł do nich ktoś innych i rzucił za to auto co zaklepałeś wyższą cenę) a i mówi ci że auto będzie max za 2 miechy a czekasz 6 miesięcy i do tego jeszcze z problemami... krętacze itd...
Dalej jeśli chodzi o sprowadzenie auta ze stanów to bierz z takich form które mają ludzi na miejscu i przyślą ci fotki zrobione przez nich tego auta, ja kopiłem mazdę cx-9 3,7l 2008 na handel, miała być skóra ale niestety po sprowadzeniu jej do polski okazał się welur ( choć dobrej jakości) aukcje nie zawsze podają race...
Next to nie kupuj aut po zalaniu wodom to loteria!!!! Może być na zdjęciach że niby wszystko gra a przy próbie odpalenia komputer blokuje zapłony pompę pal. i wtryski... wymiana kompa ( w przypadku osoby której znam) audi rs6 komputer i instalacja 35tyś!!
Inne auta to cena naprawy waha się od 2tyś w z wyż... z topielcami jest szansa 50/50 jak lubisz ryzyko i masz kase to ryzykuj bo można tanio kupić auto...
Proponuje ci mazdę 3 lub 6 w wersji mps ze stanów albo lexusa is250awd
jeżeli rodzinny to weź jakąś SUVa nie żadnego dodge czy chryslera...
nie myśl też o aucie białym ( są one droższe gdyż kupują je przeważnie do Arabii Saudyjskiej czy Rosji
max69
Nowicjusz

Miejscowość: Turek
8

20 Wrz 2009, 17:42

a moglby ktos napisac (andrewb25, moze Ty?) jakie sa oplaty przy sprowadzaniu samochodu z USA na mienie przesiedlencze?
Chodzi mi o clo, akcyze i vat. Wiem ze ktorejs z oplat sie nie placi ale nie wiem ktorej.
Jak wyglada sprawa odbioru takiego samochodu w Polsce? Czy wlasciciel musi byc osobiscie czy moze wystarczy upowaznienie?
Z postu andrewb25 wynika ze wystarczy upowaznienie i ale chcialbym sie upewnic.

Czy ktos sie orientuje moze co jaki okres czasu mozna sprowadzac sobie samochod na mienie przesiedlencze z USA?

pozdrawiam
gucek5
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa
7
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie obsługuj nawigacji w czasie jazdy!
    Nawigacja satelitarna ułatwia życie rzeszy kierowców, pozwalając bez problemu poruszać się po nieznanych rejonach. Z drugiej strony korzystanie z takiego sprzętu w czasie jazdy może być przyczyną zagrożenia na drodze. ...
    Awaria samochodu w weekend. Jak oszacować koszty?
    Weekendowa wycieczka to przyjemna wizja spędzenia wolnego czasu. Co jednak zrobić, gdy podczas podróży zepsuje się auto? Bezpieczeństwo pasażerów i kierowcy to podstawa. Później trzeba jeszcze pomyśleć ...

20 Wrz 2009, 17:43

Jesli chodzi o sprowadzenie auta z USA to wychodzi tak:

Urząd Celny:
1. Cło- 10 % od wartości samochodu,
2. Podatek Akcyzowy:
• 3,1% pojemność silnika do 2 l.
• 13,6% pojemność silnika powyżej 2 l.,
3. Podatek VAT- 22%

Urząd Skarbowy:
Nie przychodzimy do Urzędu skarbowego, wszystko załatwiamy w Urzędzie Celnym
vw
Aktywny