Sprzedałem auto bez klauzuli - pomocy co robić

06 Kwi 2009, 14:55

chodziło mi o to,ze kupującemu sprzedałem auto bez klauzuli, a on wczesniej mial tydzien na zapozanie sie ze stanem technicznym auta.Po czym to zrobil i nie bylo zadnych problemow.Po tygodniu od kupna samochodu zacząl wyszukiwac wad-dzwonił do mnie i ja zgodzilem sie zrobić usterki na moj koszt,czyli wymieniłem akumulator i rure wydechowa.Kupujacy pojechal do mechanika.Skontaktował sie ze mną i zażadal pieniedzy za ustereki,które rzekomo wykryli u mechanika. Czyli zepsuty silniczek krokowy,świece do wymiany,paski rozrządu,olej itd..I teraz jest taka sytuacja,ze ta osoba,ktora kupila auto chce je zwrócic albo mam pokryc koszty tej naprawy i jeszcze do tego obnizyc cene samochodu.Co mam zrobić w takiej sytuacji?
marcinman
Nowicjusz

07 Kwi 2009, 02:03

Jesteś za dobry . Po kupnie auta takie rzeczy jak: akumulator , paski , rozrząd , olej , wymienia się samemu , także końcówki drążków ,łożyska , amortyzatory , wszystko co jest do wymiany. Zawsze się tak robi . ZAWSZE . Więc skasuj w telefonie numer tego faceta i zapomnij o tym samochodzie , bo już nie jest Twój . Facet ma 30 dni na opłacenie podatku jako właściciel i nic go z tego obowiązku nie zwolni. Finito.
Stacja1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Warszawa

13 Kwi 2009, 15:13

Na zapłacenie podatku PCC ma sie 14 dni od daty zawarcia umowy kupna/sprzedaży
dzesia1988
Nowicjusz

Miejscowość: Chełm

13 Kwi 2009, 18:16

Jeżeli gość miał tydzień na zapozanienie sięze stanem technicznym samochodu i zrbił to wg umowy,to nie ma prawa żądaćod ciebie,żebyś terazzapłacił za naprawy.Rzeczy,które wymieniłeś wynikają z eksploatacji samochodu i nawet jak auto jest nowe,na gwarancji,to właściciel musi sobie sam za to zapłacić podczas przeglądu gwarancyjnego.
I jeszcze pytanko - czy w umowie jest zapis,że kupujący zapoznał się ze stanem technicznym samochodu?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Śmiertelne selfie - czy warto tak się narażać?
    Brak uwagi i rozkojarzenie podczas prowadzenia samochodu spowalniają czas reakcji i powodują niebezpieczne sytuacje na drodze. Korzystając z telefonu podczas jazdy znacząco zwiększamy ryzyko wypadku. Jeszcze do niedawna to ...