Sprzedaż samochodu.

12 Lis 2006, 21:22

Mam już podpisaną umowę darowizny (na razie tylko przez brata). Teraz zachciało mi się sprzedać ten samochód.
Jak lepiej zrobić czy przekonać brata do podpisania umowy kupna-sprzedaży z potencjalnym klientem czy sporządzić umowę kupna-sprzedaży na podstawie umowy darowizny.
Dodam że samochodu jeszcze nie przerejestrowałem na siebie.
Jak sprawa wygląda z opodatkowaniem. Wartość samochodu 2tyś. zł.
maxiimus
Nowicjusz

17 Lis 2006, 00:31

a barat zaplacil podatek od darowizny?? jesli nie to niech zaplaci bo bedziecie miec klopoty!!
becia
smerfetka
Początkujący

Miejscowość: Gogolin

13 Gru 2006, 15:22

Pewnie nie zapłacił i nie zapłaci - w pierwszym kręgu (a rodzeństwo do niego należy) kwota wolna od opłaty wynosi chyba więcej niż 2 tys (należy jednak to sprawdzić - nie mam już od dawna do czynienia z żywym prawem).
Łatwiejsza jest opcja sprzedaży przez brata ponieważ formalnie - do dnia zarejestrowania samochodu przez Ciebie, to on figuruje w dokumentach jako właściciel. Jak sądzę, również i umowy darowizny nie pokazałeś w urzędzie, nie wie więc on, że nastąpiło przewłaszczenie. Pytanie, czy darczyńca nie poczuje się urażony, że tak potraktowałeś jego darowiznę? W innym przypadku powinieneś najpierw dokonać wszystkich formalności a dopiero później sprzedawać samochód. Można oczywiście sprzedać go dołączając legalizowaną w biurze notarialnym umowę darowizny, jednak cały ambaras z dokumentami składasz wtedy na barki kupującego - jeśli godzi się on na to, nie ma sprawy. Ja bym się nie zgodził na takie rozwiązanie ....lolo
lolo05
Nowicjusz

Miejscowość: Algieria
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak bezpiecznie zaplanować wyjazd na narty?
    Dzięki zniesieniu części obostrzeń można już wybrać się na narty. W jaki sposób bezpiecznie przewozić sprzęt, jak dostosować styl jazdy do zimowych warunków i co warto ze sobą spakować na podróż w góry. ...