Sprzęgło hydrokinetyczne i skrzynia manualna

18 Lut 2012, 21:11

Witam mam pyta,nie jak będzie się sprawować sprzęgło hydrokinetyczne i skrzynia manualna, jakie będą wady takiego zestawu. Ewentualnie może ktoś kojarzy skrzynie automatyczną która działa bez ingerencji elektroniki.
Pozdrawiam.
szeryf110
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 03 1984
Auto: seat toledo mk2

19 Lut 2012, 02:31

taki manual z automatycznym sprzęgłęm masz w mercedesach (na przykład dość częsty w mercu A)
ogólnie można by powiedzieć że łączy w sobie wszytkie wady automatu i manuala :mrgreen:
jeśli automat bez elektroniki to jakiś bardzo stary se sterowaniem czysto hydraulicznym, ogólnie nie stosowane w dzisiejszych samochodach, ale czego się obawiasz?? automaty są dość mocnymi i bezawaryjnymi skrzyniami, a te "manuale" z automatycznym sprzęgłem też są naszpikowane elektroniką
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

19 Lut 2012, 15:51

potrzebuje zrobić układ napędowy od podstaw i tak sobie wymyśliłem ze sprzegło hydrokinetyczne połącze ze zwykłą skrzynią i po dodaniu gazu pojazd bedzie ruszał.
Tylko zastanawiam sie czy da sie zmieniać biegi w czsie jazdy w takim zestawie.
automaty z elektroniką nie wchodza w gre do buggy.
szeryf110
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 03 1984
Auto: seat toledo mk2

21 Lut 2012, 17:02

załóż normalne sprzęgło, będzie o wiele lepsze, do tego mniej waży, pomijając koszta,
konwerter dobry hydrauliczny 4000 :mrgreen: i wszytko w temacie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 2017 - wersja amerykańska
    Wiemy już, jak będzie wyglądała Corolla 2017 dostępna w Ameryce. Bestseller Toyoty ma przeprojektowany przód, unowocześnione wyposażenie we wnętrzu i nowe systemy bezpieczeństwa. Górny grill jest teraz jeszcze ...
    Samochody koncepcyjne BMW Design
    Samochody koncepcyjne to doskonałe pole do popisu dla projektantów. Od elektrycznych układów napędowych, przez drzwi otwierane do góry, po nowatorskie materiały nadwozia – koncepty zawsze wybiegają ...