Starsze BMW 320 czy młodszy samochód dla "ludu"?

15 Sty 2012, 17:29

Witam.
Mam mały dylemat i nie wiem co kupić. Wiele marek pod uwagę nie biorę także to trochę zawęża obszar poszukiwań. Otóż stoję przed wyborem BMW serii 3, z początku tej nowej serii czyli lata 2005 - 2006 z silnikiem 2.0 diesel 163KM. Wiadomo, taki samochód będzie miał już te 7 lat i przebieg rzędu 150 - 180tys ale to BMW. Druga opcja to zakup samochodu młodszego, jakieś 4 lata typu jakiś opel, toyota, ford, również w dieslu. Przyznam że mam mały mętlik w głowie tym większy im więcej czytam. Spotkałem się z opinią że nawet 7 letnie BMW będzie tańsze w utrzymaniu od 4 letniego forda. Oczywiście mówimy o ewentualnym serwisie poza ASO. Co Waszym zdaniem było by najrozsądniejszym wyborem. Młodsze auto z nieco mniejszym przebiegiem, jakim jeździ większość osób czy może nieco starsze i z większym przebiegiem ale BMW.
Pozdrawiam.
lukpio3
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

15 Sty 2012, 17:58

Ford mondeo mk4 1.8 tdci 125km bez DPF'a.Bardzo polecam ten samochód.Duży bagażnik,fajnie się prowadzi i nie ma takich problemów z blachami jak mk3.Acha i jeszcze jedno.Kto ci takie żeczy naopowiadał.Możesz poszukać na mondeoklubpolska.pl jeżeli mi nie wierzysz.
Jeżeli chcesz coś mocniejszego to 2.0 i 2.2 tdci ale one są już z filtrem cz. stałych.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

17 Sty 2012, 14:50

No to różnie bywa bmw za tanie w utrzymaniu nie jest (miałem takie dwa modele o których piszesz) najgorsze to że czeęsto sypią sie zawieszenia i sporo kosztuja ale fordy oczywiście też do najbardziej bezawaryjnych nie należą i koszty ich utrzymania też są duże bo tam padają kosztowne rzeczy ale ja bym wybrał mimo wszystko bmw bo ono nie straci tak na wartości jak ford jak będziesz je chciał sprzedac w przyszłości
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 V generacji
    W 2019 roku doczekaliśmy się również premiery piątej odsłony modelu, którym 25 lat temu Toyota zrewolucjonizowała motoryzację i utworzyła rynek SUV-ów. Mowa oczywiście o modelu RAV4. Auto zmieniło się ...