Audi A4 ... kupic czy nie?, może młodszy rocznik?

04 Sty 2008, 14:02

Witam. Mam na imie Marek i jestem tu nowy.
Posiadam kwote 20 tys zl i chcialbym kupic do 18 tys samochod.
2 tysiaki zostawic sobie na oplaty, ubezpieczenie itd itp.
Podoba mi sie Audi A4, (taka jak w adresie poniżej)

([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])

ale tu nie chodzi o samo kupno. jak juz kupie to musze to auto utrzymac.
Czy ten rocznik samochodu (bo mlodszego chyba za ta kase nie kupie?) bedzie drogi w utrzymaniu?,
czy czesci juz beda padaly i czy bede musial co chwile cos w nim wymieniac ze wzgledow technicznych i czy zaplace duże ubezpieczenie jeśli mam prawko od roku i nie biore współwłaściciela.
Słyszalem tez ze podobno zawieszenie w audicach nie jest zbyt rewelacyjne jak na polskie drogi.
Bardzo chetnie bym posluchal waszych opini czy kupic to auto czy moze jednak kupic mlodszy model i inna marke?
Jesli macie jakies propozycje to bedde wdzieczny za podsuniecie mi ich.Piszcie co myslicie o tym samochodzie?
marcofree
Nowicjusz

04 Sty 2008, 14:36

Dobrze słyszałeś, co do zawieszenia – wielo wahaczowi aluminiowe. - jest rewelacyjne ale jak coś padnie i trzeba robić to zazwyczaj do wymiany są wszystkie elementy i to niestety kosztuje bardzo dużo (nawet zamienniki). Silnik TDI jest ok. pod warunkiem, że nie zajechany z cofniętym licz. (to się często zdarza w autach z zach. - zazwyczaj diesle nierozbite mają zajeb... przebiegi z tego roku nawet 300 tyś., czasami warto kupić coś lekko przytartego z małym autentycznym przebiegiem i zrobić w Polsce u dobtrego blacharza). Przy zakupie uważaj na książkę serw. i spawdzaj czy jest autentyczna. (nieutrzciwi handlarze aut takie śmieci kupują na allegro za 50 - 100 zł). Do kosztów o których piszesz dolicz sobie wym. rozrządu (do 1,9 TDI ok. 400 zł + wymiana u majstra) Ja mogę polecić Golfa IV TDI jeździłem takim i większych problemów nie miałem. Zawieszenie taniutkie w naprawie tyle, że to Vw a nie Audi.
piotrekkp12
Nowicjusz

05 Sty 2008, 10:48

Witam. Jestem fascynatem marki Audii musze Ci powiedziec ze zadne VW nie dorowna tej marce. A4 to naprawde bardzo dobry zakup tylko szukaj silnka 115KM jest on troszke lepszy od 110. Naprawde jeździłem tym autem i dostarcza to autko wiele wrażeń a silnik pracuje pięknie o ile byl szanowany. Z tego co widze na tym zdjeciu co pokazales to fajnie autko wyglada. Ja szuakm teraz tez Audi a4 rok 2000 z silnikiem 2,5 TDi :] to jest motor ... echhh :) a ze spalaniem w tym 1,9 bedziesz miał super przy spokojej jeździe 5,6/6lmax! Pozdrawiam i szerokośći :]
Radek27
Nowicjusz

05 Sty 2008, 14:15

Ja też słyszałem takie opinie że zawieszenia z aluminiowyni wachaczani w audi czy VW nienadają się na polskie drogi. Wydaje mi się że jest to utarty stereotyp. Posiadam passacika z takim zawieszeniem, jeżdzę nim prawie 2 lata, wymieniłem tylko łączniki stalilizatorów z przodu był to koszt 220zł za komplet na dwa koła i amortyzatory tył (jeden pociekł :-( ) dlatego musiałem wynienić, cena za dwa kompletne z nowymi odbojami i osłonami to 600zł (same amortyzatory kupisz za 250-300zł). Dodam że drogi w mojej okolicy są w opłakanym stanie, auto dużo jeżdzi także po dziurawych żwirówkach. Pytałem w sklepie, w którym kupuję części do swoicha aut ile kosztuje kompletny zestaw wszystkich końcówek i drążków do przedniego zawieszenia (dosłownie wszystko co jest wymienialne). Cena to 1300zł na jedno koło. Wychodzi 2600 za cały przód. Wydaje mi się że niejest to aż tak tragicznie, a jeździ się naprawdę komfortowo. Pozdrawiam!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

05 Sty 2008, 14:51

No już wiem trochę więcej niż na początku jeśli chodzi o ten samochodzik. I chyba się na niego zdecyduję. Ten ostatni post Mnie trochę przeraził (chodzi mi o cenę tych części). Życzcie Mi udanego zakupu. Dzieki
marcofree
Nowicjusz

05 Sty 2008, 15:07

Według mnie podjołeś dobrą decyzję, powinieneś być zadowolony.
Jeśli już kupisz auto to się odezwij, napisz z jakim silniczkiem kupiłeś i jaką wersję. Życzę udanego zakupu! Pozdrawiam!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo - funkcjonalność, prostota i charakter
    Fiat Tipo kończy 30 lat, umocniony sukcesem w kluczowym segmencie C, w którym Fiat od zawsze był liderem, stanowi doskonałą odpowiedź na współczesne i przyszłe wyzwania rynku. Premiera Fiata Tipo miała miejsce ...

10 Sty 2008, 10:04

2600 to nie tragicznie - może dla ciebie, a np do golfika IV cały komplet tulejek i sforzni tylko 300 zł !!!!!!! moim zdaniem różnica jest (no i w golfie te elementy wytrzymują dużo, dużo dłużej) zawieszenie w paskach, A4 itp to niewypał !!!
piotrekkp12
Nowicjusz

10 Sty 2008, 16:33

piotrekkp12 napisał(a):2600 to nie tragicznie - może dla ciebie, a np do golfika IV cały komplet tulejek i sforzni tylko 300 zł !!!!!!! moim zdaniem różnica jest (no i w golfie te elementy wytrzymują dużo, dużo dłużej) zawieszenie w paskach, A4 itp to niewypał !!!

Wątpię w to żebyś za 300zł zrobił całe zawieszenie przednie w golfie IV, nawet z częściami z najniższej półki jest to nieosiągalne. Same wachacze do golfa IV kosztują 200zł za prawy i lewy.

Ja podałem cenę człego zawieszenia ale z częściami z najwyższej półki.
Jeśli ktoś zakłada do awojego auta części słabej jakości to i do passata b5 są zamienniki które kosztują grosze. Cały przód możesz zrobić i za 600zł.
To link do aukcji takiego zestawu [link do oferty na Allegro wygasł]

Ja osobiście nie zakładam takich części od swojego auta, wychodzę z założenia że jeśli kogoś stać na kupno auta za 30tyś. zł to powinno go również stać na jego naprawę. A napewno zawieszenia w VW passacie niejest gorsze niż w golfie IV. Passatem jeździ się o wiele lepiej.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny