Sterownik silnika MB CL 500

30 Lis 2022, 14:38

Witam Wszystkich,
Mam mercedesa CL 500 2007 R. 5,5L 388 KM
Od pewnego momnetu samoczuynnie włączą się wentylator chłodnicy, chodzi jak chce i kiedy chce, przy wyłączonym snilniku również, czasem wystarczy otworzyć drzwii od auta i włacza się , dmucha 2 min i się wyłącza.
W serwisie stwierdzono, że wymaga wymiany wentylator. Niestety nic się nie zmieniło.
Teraz twierdzą, że trzeba naprawić sterownik silnika.
Może ktoś wie co należ zrobić zanim wymienią połowę auta?
Pzdr. Piotr
Piotrek1979
Nowicjusz

• 30 Lis 2022, 16:56

Sprawdzałeś błędy w sterowniku? Akumulator jest dobry?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Gru 2022, 08:39

Hej, akumulatory wymienione na nowe.
    Serwis twierdzi, że trzeba błąd pokazuje sterownik silnika.

Tylko, że najpierw wymienili wentylatory chłodnicy i to nic nie dało opórcz kupy kasy ...
    Piotrek1979
    Nowicjusz

20 Gru 2022, 10:57

Witam ponownie,
    Sterownik okazał się ponoć ok, wymieniono piny ktore idą do sterownika, wyczyszczony styki i miało być pięknie.
    Po odbiorze auta i przyjechaniu do domu- syutacja bez zmian, wentylator chłodnicy włacza się samoczynnie, również np przy otwarciu drzwii .
    Ktoś ma jakiś pomysł?
    Jakieś czujniki są które serwis olał sprawdzić?
    Piotr
    Piotrek1979
    Nowicjusz

20 Gru 2022, 17:45

To nie jest sterownik tylko moduł. W zwykłym warsztacie Ci tego nie zdiagnozują bo nie dysponują specjalistycznym oprogramowaniem MB.Ja zmagałem się z podobną usterką ale u mnie uszkodzony został moduł AAM odpowiedzialny za światła ,centralny i takie tam sprawy.Zanim się zorientowałem-wymieniono mi sporo potencjalnie wadliwych sterowników a problemu nie rozwiązano.W końcu skorzystałem z porady pracownika ASO MB by poddać auto diagnozie .Oczywiście nie w serwisie bo ta wyceniona była za kosmiczną kwotę ;-) Prywatnie 50% tej wartości. Diagnoza-uszkodzony moduł.Wymiana lub kompleksowa regeneracja oryginału.Znalazłem firmę która tym się para i naprawili.Odradzam Ci kupowanie używki.Doświadczyłem tego,i uwierz-po miesiącu w tym również doszło do usterki.Wracając więc do problemu z jakim się zmagasz-zainwestuj w profesjonalną diagnozę.Po drugie skorzystaj też z porad właścicieli MB na ich forum.Znajdziesz tam sporo ważnych rzeczowych sprawdzonych informacji.
    fiatcoupepolska. pl
    fiatcoupe
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
    Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
    Silnik: 2.0.20VT-220 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe
    Rok produkcji: 1997

20 Gru 2022, 19:05

Piotrek1979 napisał(a):Ktoś ma jakiś pomysł?

Skąd jesteś ?
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wysoka kara za brak rejestracji pojazdu/samochodu
      Od 1 stycznia 2020 roku nabywca który kupił pojazd będzie miał na zgłoszenie go do rejestracji 30 dni czyli tak jak to jest aktualnie stosowane. Jednak jeżeli nie zrobi tego w tym terminie dostanie karę która ...

21 Gru 2022, 12:57

Właśnie auto było oddane do ASO MB w Jankach a oni skolei oddali sterownik do firmy która ogarnia sterowniki.
    Piotrek1979
    Nowicjusz