Stuki podczas jazdy na lekkim gazie

15 Lip 2019, 20:39

Witam.
Mam Peugeota 2008 1.2 82KM.
Mam jakiś dziwny problem chyba z poduszką skrzyni biegów,w trakcie jazdy jak np.na nizszych obrotach dodam gazu i puszcze to jest takie puk puk,albo jakbym dojeżdzał do skrzyżowania na 5 biegu i jak sie już toczy auto to słychać takie pukanie równomierne z dławieniem silnika (jak nim tak szarpie bez dodania gazu) .
Wymieniłem poduszke silnika te dolną w krztałcie "kości" ale nie pomogło.
Wrzucam nagranie jak się odpala auto jak zachowuje się silnik i przy puszczaniu sprzegła na biegu ,i drugi filmik na zgaszonym silniku jak sie na biegu autem pobuja.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Nagrałem jak się silnik zachowuje podczas jazdy ,jakość słaba bo nagrywałem kamerą taką usb engoskopową, nagranie w czasie jazdy ocencie czy to nie poduszki bo buja silnikiem dosyć mocno najbardziej widać na filmiku od 2 minuty

Mechanik mi powiedział że ten dzwięk to skrzynia biegów ale jakoś mi to nie pasuje, gadał że dać skrzynie do regeneracji 1500zł plus robocizna...
Taki dzwięk jest jak na 5 biegu bez ręcznego ruszam autem

Proszę pomóżcie bo już mam dość tego stukania.
Pozdrawiam
mariusz1415
Nowicjusz

• 16 Lip 2019, 14:53

Wątpię żeby poduszki powodowały opisany problem prędzej obstawiałbym przegub który ma już luz i puka dodajesz gazu jest puknięcie puszczasz gaz zaczynasz hamować silnikiem i znowu puknięcie. Silnik widać że się buja ale to możesz na postoju na wyłączonym sprawdzić czy faktycznie ma luzy wyczuwalne jak zaczniesz nim ruszać. Poduszki można dokładnie obejrzeć czy są jeszcze całe i wtedy ocenić czy któraś z nich kwalifikuje się do wymiany.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

17 Lip 2019, 15:25

Poduszki wymieniłem bo jedna ta od rozrzadu olejowa byla pęknieta i olej wyleciał ale nie pomogło, myśle czy sprzęgło by to mogło jeszcze być, bo jak na włączonym silniku naciskam na sprzęgło to słychać takoe cykanie ,czy przeskakiwanie jakby jakies sprężyny
    mariusz1415
    Nowicjusz

19 Lip 2019, 10:33

Wszystko wskazuje na problemy ze sprzęgłem które prawdopodobnie jest już na wykończeniu.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999

19 Lip 2019, 14:29

Sprzęgło się nie ślizga ,biegi wchodzą normalnie tylko jest to stukanie tak jakby tarcza sprzęgłowa się telepała albo łożysko dociskowe stuka, mechanik się upiera że to od skrzyni biegów
    mariusz1415
    Nowicjusz

25 Wrz 2019, 10:08

mariusz1415 napisał(a):bo jak na włączonym silniku naciskam na sprzęgło to słychać takoe cykanie ,czy przeskakiwanie jakby jakies sprężyny
    Obstawiam zużycie tłumika drgań skrętnych w tarczy sprzęgła. Jeżeli jest to drugie to generalnie można jeździć dopóki te dźwięki nie staną się bardzo uciążliwe. Może być jeszcze winne łożysko wyciskowe ale skoro nie ma tu problemów z biegami to raczej będzie to pierwsze.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen i Porsche łączą siły
      Przyspieszony proces integracji umożliwi połączenie działalności związanej z produkcją samochodów już z dniem 1 sierpnia 2012 - Volkswagen Group w pełni przejmuje kontrolę nad działalnością Porsche uzyskując pozostałe ...