SUV do 80 tys.

02 Sty 2014, 12:51

Witam. Jestem nowy na tym forum. Chciałbym się was poradzić w sprawie kupna samochodu. Mam do wydania 80 tysięcy i chciałbym kupić nowe auto z salonu. Obecnie jeżdżę Fordem Mondeo MK4 1.8 tdci z 2007 roku. Chcę kupić auto rodzinne z większym prześwitem. Dlatego rozglądałem się za SUV-ami ewentualnie większymi crossoverami. Mieszkam poza miastem dlatego potrzebuje auta które nie zawiesi mi się podczas większych sniegów, niekoniecznie musi mieć napęd 4x4. Zależy mi żeby to był benzyniak z możliwością założenia instalacji gazowej. Jeśli chodzi o wyposażenie to przydałaby się klima najlepiej automatyczna tempomat mógłby być, nie wymagam cudów np. skórzanych foteli. Myślałem o Hyundaiu ix35 w nowej budzie z silnikiem 1.6 Gdi. Teraz jest wyprzedaż rocznika i można go dostać za 79 900. Co wy na to? Jak ten silnik się sprawuje? Czy można w nim założyć lpg? Dodam że poszukuje auta na pare dobrych lat.
Macie jakieś inne propozycje?
tynusz12
Obserwowany

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo MK4

02 Sty 2014, 13:19

Hyundai ma bardzo dobrą ofertę jeśli chodzi o SUVa, bo ma bogate wyposażenie przy rozsądnej cenie.
W 1,6GDi nie założysz LPG, bo to wtrysk bezpośredni. Teoretycznie można założyć ale będzie spalał LPG i PB w proporcji 60/40 więc jest to nieopłacalne.
LPG założysz do 2,0 MPI ale został on wycofany wraz z liftingiem więc jak coś to LPG tylko w tym przed liftem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Sty 2014, 16:16

Jak chcesz zakładać LPG to wtrysk bezpośredni czyli silniki GDI odpadają. Zreszta lepiej wziąć prostsza jednostkę MPI o większej pojemności bedzie trwalsza.

patrze po cenach i kaszkaj jest za 80tysi z silnikiem 2.0 140KM MPI zas trax masz za 83tys z silnikiem 1.4 T 140KM i z AWD. Sa tez tansze wersje.
Jest jeszcze sportage od KIA tam jest 2.0 163KM za 80tys.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Jak przygotować samochód do wiosny?
    Dokładne umycie samochodu po zimie to nie tylko kwestia estetyki – można w ten sposób ochronić samochód przed postępowaniem korozji. Oprócz tego regularne mycie auta, zwłaszcza szyb, lusterek i ...