Suzuki Ignis II 1.3 4x4 i wyskakujące biegi.

27 Sie 2012, 18:46

Witajcie,

mam problem z autem, a mianowicie z Suzuki Ignis II 1.3 4x4 (benzyna). Jest to 5-cio letni samochód, który był kupiony w salonie. Samochód podczas ruszania stosunkowo głośno 'harczy' i wyskakuje mi I i II bieg. Byłem w salonie na diagnostyce i mechanik stawia na skrzynie, z naciskiem na stawia. Koszt nowej jaki mi zaproponował to 12 tys. złotych. Inny zaś znajomy mechanik postawił na rozregulowane linki od biegów. Chciałbym prosić Was użytkowników o pomoc, o poradę. Waszą opinię na ten temat. Czy jest możliwe samemu sprawdzić te paski (nie wiem gdzie się znajdują w moim aucie) i ewentualnie poprawić?
niemamfarta
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

27 Sie 2012, 21:21

Samochód podczas ruszania stosunkowo głośno 'harczy' i wyskakuje mi I i II bieg. Byłem w salonie na diagnostyce i mechanik stawia na skrzynie, z naciskiem na stawia. Koszt nowej jaki mi zaproponował to 12 tys. złotych. Inny zaś znajomy mechanik postawił na rozregulowane linki od biegów.

a ja bym powiedział :roll: jedno i drugie
biegi wyskakują na skutek niepełnego zazębienia - a taka sytuacja wystepuje na skutek niewłaściwego działania zewnętrznego mechanizmu zm.biegów -tutaj linek i czasowej takiej eksploatacji , czasem błędne trzymanie ręki na lewarku ..itp
ale też np. nadmiernych wahań zespołu napędowego
ja w tym salonie spytałbym tego "mechanika" ; co radziłby wymienić w tej skrzynii -jak całą skrzynię - to proponuje opuścić tą ometkowaną instytucję wymieniaczy :mrgreen: którzy nie umieli wcześniej zaradzić zanim usterka się pogłębiła
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

30 Sie 2012, 11:53

Ja też radze zmienić warsztat i zasięgnąć opinii innego fachowca,być może podjechać nawet do ASO,za samo sprawdzenie zapłacisz kilkadziesiąt zł,a przecież nie musisz od razu u nich robić.
ZmienOlej
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1991
Auto: BMW M3

31 Sie 2012, 07:24

Samemu nic nie zdziałam, a na dziś jestem umówiony z innym mechanikiem. Zobaczymy co mi powie - będę aktualizował problem na forum.
niemamfarta
Nowicjusz

02 Wrz 2012, 19:48

a moze udasz sie do rzeczoznawcy samochodowego
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

03 Wrz 2012, 11:33

Postanowiłem, że najrozsądniej będzie jeśli po prostu kupię nową skrzynie biegów do mojego auta. Zastanawiam się tylko gdzie, ponieważ taki element nie sposób znaleźć.

- Gdzie najlepiej kupić skrzynie biegów i na co zwrócić szczególną uwagę, czym się wzorować?
- Czy moglibyście mi polecić osobę/sklep która zajmuje się sprzedażą tego elementu?
- Czy warto kupić rozbity samochód (taki jak mój z napędem 4x4) w cenie kilku tysięcy by wyjąc z niego skrzynie biegów i co tam jeszcze się da, a cała resztę zezłomować?
niemamfarta
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Magazyny energii z baterii samochodowych
    Toyota i Chubu Electric Power zawarły porozumienie w sprawie wspólnej budowy systemu magazynowania energii Storage Battery System na przemysłową skalę. Zostaną w nim powtórnie wykorzystane akumulatory z samochodów ...

03 Wrz 2012, 21:18

Postanowiłem, że najrozsądniej będzie jeśli po prostu kupię nową skrzynie biegów do mojego auta.

sorry to Twój czy niedouczonych wymieniaczy pomysł :?
dobry mechanik skrzynie umie naprawić , uwzgledniając fracht czesci to może być ok 1/5 ceny nowej -
a co bedzie jak Ci nową skrzynkę za kupe kasy, nieumiejetnie meches zainstaluje - to może jakiś rok pojezdzisz :?
sympatyk
Zaawansowany

04 Wrz 2012, 15:59

Koszt naprawy skrzyni biegów w salonie to cena w granicach 600 złotych, czyli 1/4 ceny, którą bym zapłacił za inną - używaną. Jest to znacznie mniejsza suma, lecz nie jestem przekonany co do ich 'naprawy'. Chciałbym mieć gwarancje, ze jeśli oddam im swoje auto pod nóż, to zrobią to jak należy. Takiej gwarancji nie mam tez kupując inna skrzynie biegów, jednak przy naprawie mogę trochę zaoszczędzić. ;)
niemamfarta
Nowicjusz

04 Wrz 2012, 19:53

Japończycy mają proste i łatwe w naprawie skrzynie biegów.
Jak wyskakują dwa biegi to może być wina wytartych widełek, uszkodzone tuleje przesuwne,
uszkodzone łożyska, odkręcona nakrętka napinająca łożyska.
Niestety ceny części do skrzyń są wysokie.
andrzej_124
Stały forumowicz