Suzuki Samuraj '97 - czy to dobry wybór ??

13 Gru 2012, 14:16

Witam
zastanawiam się nad kupnem - suzuki samurai 97" 1,3 benzyna wtrysk - proszę pow, czy jest to dobry pomysł (potrzebuję silnego auta na zimę, który przebrnie przez nieośnieżone drogi :)
A może macie lepszy pomysł - z góry dziękuje za pomoc :yes:
szukam w miarę taniego autka (cena + naprawy tanie, części zamienne też), aby palił max 10l/100km, koniecznie na benzynę (bym nie miała problemu z odpaleniem w zimę, tem. spada tu -22 :x ); wysokie podwozie (wysokie zaspy, brak piaskarek :no: ), kolor czarny :yes: , poj. silnika max do 1,3 - 1,4. skrzynia manualna.
Czekam na wasze propozycję :ok:
HigherLove
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 13 05 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: audi
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

13 Gru 2012, 17:14

Do jakiej kwoty szukasz auta?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Gru 2012, 17:45

cena auta max do 15 tysięcy :yes: rocznik do 2004 (żeby OC mnie nie zabiło)
HigherLove
Początkujący
Awatar użytkownika

13 Gru 2012, 17:49

:sly: mam odłożone trochę więcej kasy, ale resztę kasy chce przeznaczyć na "naprawy" i ewentualny "tuning dla oka"
HigherLove
Początkujący
Awatar użytkownika

13 Gru 2012, 18:01

Daihatsu Terios :)
Na tej aukcji ktos go ładnie prezentuje [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :wink:

Myślę, ze spełni Twoje oczekiwania.
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

14 Gru 2012, 08:52

Samuraj to jedno z najlepszych aut terenowych. Bardzo dzielny,znakomicie sprawdza się w ciężkim terenie (mała masa to ogromny plus),tanie częścimała awaryjność.
Minusem jest zawieszenie - resory czyli słaby a w zasadzie brak komfortu podczas jazdy po asfalcie.
Po wyklepaniu resorów i zmianie wieszaków na dłuższe oraz zmianie opon na MT będzie śmigał w terenie nie gorzej od Patroli,Toyot czy Uazów. Aby na długich i stromych podjazdach nie brakowało mu mocy wymienia się reduktor na ten z modelu z silnikiem 1.0.
Polecam zakup Samuraja lub SJ z silnikiem 1.3.
Spalanie hmm... od 8-10 do 15-20l pb. Wszystko zależy od ilości zmian w zawieszeniu,wielkości i rodzaju opon,głębokości błota i dynamice jazdy.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Gru 2012, 11:48

Barol napisał(a):Po wyklepaniu resorów i zmianie wieszaków na dłuższe oraz zmianie opon na MT będzie śmigał
jak taczka :mrgreen:
po 1 auto z silnikiem 1,3 nie jest mocne, po 2 mały samuraj jest niewygodny, troche lepiej jest w Jimnim ale też szału nie ma,
ogólnie za 15 szukaj jimnika a nie samuraja, BTW żadne MTki tylko dobre zimówki :ok: w rozmiarze max co się zmieści w nadkole, co do spalanie, nie łudź się że będzie poniżej 10, mały silnik z małym momentem obrotowym trzeba zrekompensować kręceniem, inaczej się nie da, opcja to 1,9d ale też szału nie ma :ok: diesla się nie ma co bać o ile utrzymuje się auto w sprawności jako takiej (odpowiedni olej świece żarowe i dobre paliwo :ok: )
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Gru 2012, 12:33

Dzięki za pomoc kochani a samurai to mój leader jimmi za duży max 2os i tak nie woze pasażerów :) super propozycje, diesel odpada u mnie 7zł/l to za dużo i pojemność 1;9= oooo bieda :p
HigherLove
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Gru 2012, 23:56

jimni ma te same wymiary co samuraj ta sama rama tylko inne zawias, silnik to te same 1,3 tyle że na wtrysku a nie gaźnik, jest odrobine wygodniejszy ale tylko odrobine, sami to masakra na codzień
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Gru 2012, 09:20

aha @pocieszny teraz to muszę się dobrze zastanowić, z ofert @barol to jedynie z allegro wygląda super :ok: słyszałam, że jimni pali do 12l benzyny gdy samurai od 7-10l/100km, pomocy chyba pogubiłam się :unsure:
HigherLove
Początkujący
Awatar użytkownika

15 Gru 2012, 09:23

co do terriosa ale bydle, gdzie ja go zmieszcze :oops: chyba, że przejadę po vw i oplu sąsiadów, oduczyłabym ich szybko zastawiania mojego autka :lol: a teraz serio, jakieś rady, no dalej Panowie pomocy :wink:
HigherLove
Początkujący
Awatar użytkownika

15 Gru 2012, 22:49

Miałem 2 Samuraie i SJta i żaden nie palił 7l, 10-12 to minimum. Zresztą na asfalcie, poza kopnym śniegiem i zaspami to Samurai jest autem RWD a nie 4x4 nie ma centralnego dyfra więc jazda z napędem 4WD po w miarę przyczepnym nie jest wskazana, do tego jest mały, ciasny i niewygodny. Lepsze do Twoich zastosowań może byłoby coś z napędem dopędzanym lub z centralnym dyfrem, Terios, HR-V, Feroza 4WD (ale ciężko taką znaleźć) krótka RAVka, Pajero Pinin itp.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

16 Gru 2012, 06:23

Dzięki muszę dokładnie przyjrzeć się twoim propozycjom :) ja miałam zamiar używać samurai jedynie z napędem na 2 ;)
HigherLove
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Gru 2012, 11:56

to nie ma najmniejszego sensu :no:
ale dobre auto na twoje wymagania nie będzie miało małego silnika,
małe silniki to porażka w takich autach, pali więcej niż 2.0 a nie jedzie
przykładowo w RAV4 (starszej) silnik 2.0 pali w granicach 8 lirtów, autko bardzo fajne
u nas sprawdza się idealnie, dobre zimówki i śmiga aż miło :ok:
pocieszny
Forumowicz VIP

16 Gru 2012, 12:20

2;0 diesel czy benzyna Toyota-RAV jest nieco droga, części też chyba zbankrutuje :) który rocznik ravki jest najlepszy
super gdyby paliła 8l tak jak mój św pam cinquecento :D
HigherLove
Początkujący
Awatar użytkownika