Tarcie, szuranie w lewym przednik kole Audi A4 AVANT 2002

03 Wrz 2010, 18:37

Witam! Obecnie jestem w Holandii i ostatnio zauważyłem dziwne szuranie i zgrzyt w przednim lewym kole w Audi A4 2002 rok myslałem że mogą to by klocki ale niestety myliłem się bo jakby coś było nie tak z klockami to wyświetliłoby mi w komputerze. Wziąłem obszlifowałem górna częśc tarczy ale szuranie nie ustąpiło. Wydaje mi się że to szuranie występuje w okolicach przegłubu czytałem na forum że może to byc wachacze lub przegłub. Nie wiem co mam zrobic pomóżcie mi bo nie wiem od czego mam zacząc, prosze o porady.
Mam jeszcze jedno pytanie jakbym kupował przegub to jak mam esp to czy mam też abs?
kolomolo
Nowicjusz

Miejscowość: lubuskie

03 Wrz 2010, 21:08

A zapytam rozebrałeś klocki z zacisku..bo niektóre klocki maja specjalna blaszkę co ociera o tarczę hamulcowa jak się zużyją .. a jesteś pewien że masz czujki na klockach co do kompa?? A co do przegubu podajesz że masz ASB rok model i to wsio ..ale nie wiem czy to wina przegubu bardziej szczela tak i tyrkocze jak padnięty..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

04 Wrz 2010, 19:49

Gdyby było coś z wahaczem, już dawno byś stracił koło .
Przegub nie mógłby hałasować w ten sposób i to w okolicach koła .
Myślę , że Twój samochód dostał trochę wody i to łożysko, bądź łącznik stabilizatora .
seba11207
Nowicjusz

Miejscowość: TORUŃ

04 Wrz 2010, 19:49

Gdyby było coś z wahaczem, już dawno byś stracił koło .
Przegub nie mógłby hałasować w ten sposób i to w okolicach koła .
Myślę , że Twój samochód dostał trochę wody i to łożysko, bądź łącznik stabilizatora .
seba11207
Nowicjusz

Miejscowość: TORUŃ

06 Wrz 2010, 16:28

Dzięki wielkie. Spróbuję najpierw wymienic klocki hamulcowe i zobaczę co będzie dalej Na razie jezdzę tydzień z tym tarciem i nic się nie dzieje ale klocki wymienię.
kolomolo
Nowicjusz

Miejscowość: lubuskie

06 Wrz 2010, 18:23

seba11207 napisał(a):że Twój samochód dostał trochę wody i to łożysko, bądź łącznik stabilizatora

1/ Jezeli łozysko to tylko "buczenie"/nasila się lub zanika przy skrętach/...
2/ jezeli łącznik to tylko stukanie/szczególnie na nierównościach/...
Sprawdz czy przypadkiem osłona blaszana tarczy hamulcowej nie dotyka do tarczy hamulca i stąd to tarcie..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kupuję samochód - gdzie rozglądać się za autami?
    Zastanawiasz się nad zakupem samochodu? Na pewno jest to dość stresująca chwila, patrząc szczególnie na fakt, iż nowości nie brakuje. Im więcej posiadamy pieniędzy, tym większy zakres możliwości mamy do wyboru. Niezależnie ...