Termin wypowiedzenia umowy OC

07 Sie 2010, 09:03

Mam pewien dylemat. Otóż kupiłem samochód 27 lipca 2010. Sprzedawca, od którego go kupiłem zakupił go z kolei 23 lipca 2010 i nigdzie tego nie zgłaszał, gdyż ja szybko zdecydowałem się na kupno. W związku z tym mam problem: od kiedy liczyć te 30 dni? Z góry dzięki za pomoc. W Wydziale Komunikacji już byłem.
kminek4
Nowicjusz

Miejscowość: Miasto

07 Sie 2010, 09:38

kminek4 napisał(a):Otóż kupiłem samochód 27 lipca 2010.

Od daty wpisanej na umowie kupna-sprzedazy... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Sie 2010, 14:42

Dzięki. Akurat w moim przypadku jest to faktura VAT.
kminek4
Nowicjusz

07 Sie 2010, 15:22

nie ma znaczenia czy to faktura VAT rachunek uproszczony czy umowa kupna sprzedaży,
30 dni od daty widniejącej na fakturze/rachunku/umowie, przy czym wypowiedzenie musi być złożone najpóźniej w ostatnim dniu w godzinach urzędowania danej firmy (czyli o 18 juz jest za późno)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Sie 2010, 14:49

Pocieszny - po raz kolejny upominam cię, żebyć nie wprowadzał w błąd forumowiczów - jak czegoś nie wiesz lub nie jesteś pewny, to nie pisz wogóle. Takie głupoty wprowadzająće w błąd forumowiczów pisałeś już kilka razy i za to cię upominałem.
Żeby wypowiedzieć umowę OC należy zrobić to najpóźniej na jeden dzień przed końcem polisy. W dniu, w którym polisa się kończy jest już za późno i ubezpieczyciel przedłuża umowę z automatu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Sie 2010, 17:22

Tu nie ma problemu. Polisa jest do lutego.
kminek4
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chcesz zmienić pas? Pamiętaj o pięciu ważnych zasadach!
    Bardzo często przy wzmożonym ruchu na autostradzie czy na innej wielopasmowej drodze kierowcom wydaje się, że warto zjechać na sąsiedni pas, bo samochody poruszają się po nim szybciej. Dlaczego czasami nie warto tego robić? ...

08 Sie 2010, 23:30

MotoAlbercik, po raz kolejny brednie piszesz :mrgreen:
po kupnie masz 30 dni na zmiane danych w polisie i ewentualną zmianę ubezpieczyciela dopłatę bądź zwrot różnicy składki

wypowiedzenie polisy którą już posiadasz następuje w przedostatni dzień jej obowiązywania
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Sie 2010, 18:06

Pocieszny - jeżeli masz żółte papiery, to prześlij mi je na maila w dniu, w którym zalogujesz się ponownie na forum. Jeżeli nie masz ich, to dostajesz oficjalne ostrzeżenie. A dlaczego?
4 posty wyżej piszesz "...wypowiedzenie musi być złożone najpóźniej w ostatnim dniu w godzinach urzędowania danej firmy (czyli o 18 juz jest za późno)". A teraz z kolei piszesz, że JA brednie piszę i że wypowiedzenie polisy następuje w przedostatni dzień jej obowiązywania....
A ja 3 posty wyżej napisałem, że umowę OC należy wypowiedzieć najpóźniej na jeden dzień przed jej końcem.
Więc napiszę ci raz jeszcze i sobie to zapamiętaj - wypowiedzenie umowy OC musi być zrobione najpóźniej na jeden dzień przed jej końcem. I nie liczy się data wysłania wypowiedzenia do ubezpieczyciela, tylko data wpłynięcia tego wypowiedzenia do ubezpieczyciela. Czyli jeżeli chcesz wypowiedzieć umowę OC w przedostatnim dniu jej obowiązywania, to trzeba to zrobić osobiście u ubezpieczyciela lub faksem. Jeżeli chodzi o kupno samochodu używanego, to jeżeli nie chcesz zostać u tego ubezpieczyciela u którego ubezpieczony samochód miał poprzedni właściciel, to musisz zrobić to PRZED upływem 30 dni od daty zakupu. Czyli najpóźniej w 29 dniu od daty zakupu. Umowa oczywiście przestaje obowiązywać z upływem 30 dni od daty zakupu. Czyli jeżeli umowę wypowiesz w 14 dniu od daty zakupu, to przestaje ona obowiązywać i tak dopiero po 30 dniu.
Więcej o ubezpieczeniach możesz poczytać sobie w ustawie z 22 maja 2003 o o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.

I druga sprawa - JAK TY SIĘ ODNOSISZ DO MODERATORA???? :evil:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000