Totota Safety Sense problem z zaparowanymi czujnikami jesienią i zimą

23 Lis 2021, 11:12

Witam
Od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem Toyoty AURIS II z systemem safety sense ogólnie składa się on z kilku czujników i kamer umiejscowionych na przedniej szybie.
Problem jest tego typu że przy pogodzie takiej jak teraz i kiedy szyby zaczynają pokrywać się parą to te czujniki również.
Niestety pomimo nawiewu i usunięciu pary z szyb pod tym zestawem zabudowanych czujników dalej jest para lub nawet ta para zaczyna się skraplać dodatkowo wtedy jest informacja na desce rozdzielczej o tym aby "oczyścić szybę" bo czujniki nie mogą działać co strasznie drażmi.
Czy miał ktoś taki problem i udało mu się to jakoś rozwiązać??
sebsad2705
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 16 10 1997
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Toyota Auris
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015

23 Lis 2021, 13:04

To znany problem i ja też go doświadczyłem przy ostatniej jeździ przy temperaturze 2 stopni na zewnątrz. Wcześniej auto stało pod chmurką na dworze. problem pojawił się po jakiś 10 km od ruszenia. Wszystko masz opisane tu komunikat-o-niedostepnosci-pcs-przy-niskiej-temperaturze-zewnetrznej-vt127542.htm
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum testowania silników Skody
    SKODA zainwestowała blisko 34 mln euro w nowe centrum testowania jednostek napędowych. To kamień milowy na ścieżce rozwoju Producenta. Nowa inwestycja marki polega na rozbudowie istniejącego już od 2008 roku Centrum Technologii ...