Toyota Rav4 D4D-2.0, piski w okolicy pasków silnika

27 Lis 2012, 15:46

Witam wszystkich serdecznie. Moja Toyota Rav4 już od dłuższego czasu popiskuje w okolicy pasków napędzających oprzyrządowanie silnika. Wymieniłem rolki, łożyska i paski i dalej "napiera". Mój mechanik twierdzi, że musi to być koło pasowe wału korbowego.
Ale to kółko trochę kosztuje. Czy je wymieniać? A może to co innego? Czy ktoś miał podobny przypadek. Proszę o pomoc.
szewc75
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 11 1993
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Rav4
Silnik: D4D- 2.0 116 KM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

27 Lis 2012, 17:13

Trudno określić dokładnie. Może to być koło pasowe każdego urządzenia , które jest napędzane przez ów pasek. Może to też być rolka napinjąca.
Oprócz tego może np. "blokować" się koło pasowe np. z alternatora który się powoli kończy ( np. łożysko ), może to być sprężarka klimy. Trudno powiedzieć, jak się tego nie widzi. Trzeba patrzeć na każdy element napędzany paskiem i gazować silnikiem. Wówczas być może uda się zobaczyć co piszczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Lis 2012, 23:25

Dziękuję ! A może ktoś wie ile kosztuje takie koło pasowe wału korbowego i gdzie je dostać żeby była pewna jakość. Bo chyba to musi być to bo już wszystko co możliwe wymieniłem aby to zostało i piszczy nadal.
szewc75
Nowicjusz

28 Lis 2012, 11:43

Masz popękaną gumę w tym kole ?
Zmierz prąd ( A ) jaki daje alternator i sprzęgiełko w kole pasowym.
andrzej_124
Stały forumowicz

28 Lis 2012, 17:57

Tak twierdzi też znajomy mechanik. Dziękuje wszystkim za wskazówki. A może mi ktoś jeszcze poda przyczynę poboru oleju. Czy to turbina?
szewc75
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Części motocyklowe - oryginalne i zamienniki kup online
    Każdy motocyklista zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest sprawność techniczna jego jednośladu. Od tego zależy bezpieczeństwo na drodze, a także przyjemność z jazdy. Podobnie jak samochody oraz inne urządzenia mechaniczne, ...