Toyota Yaris II (P9) 1.0VVTI - Dziwne odgłosy spod maski

26 Mar 2025, 12:47

Cześć.
Mam problem z moją toyotką już od paru miesięcy. pojawia się on tylko na 4 i 5 biegu. Mianowicie jak mam wyższe predkości obrotowe ok 3,5- 4tys obr/min i wcisnę pedał gazu do końca, spod maski wydobywa się dziwny dźwięk takie charczenie jest on bardzo specyficzny. Na pewno nie jest to związane z silnikiem, jest w 100% sprawny. Powyżej 4 tys ustępuje ten dźwięk. Tak samo po dłuższej jeździe próba wymuszenia tego warkotu spełza na niczym (tak jakby silnik nagrzał się i warkot ustępuje). Auto w rodzinie od nowości serwisowane na bieżąco. Jest to poprostu bardzo irytujące, zwłaszcza że był już w 4 warsztatach i rozkładają ręce bo nie wiedzą skąd to się może brać.
Może ktoś sie spotkał z podobnym problemem i wie o co chodzi bo ja już tracę cierpliwość.
Sokół2002
Obserwowany

• 29 Mar 2025, 17:56

Yariska P9 miała silnik z tego co pamiętam 1.0 VVTi trzy cylindrowy na łańcuchu rozrządu. Generalnie sama praca tych jednostek jest trochę inna jeżeli chodzi o dźwięk w porównaniu do czterocylindrowych.

Jaki masz przebieg i czy sprawdzany był rozrząd?

Może ten silnik ma taką specyficzna pracę? Jeżeli od początku kiedy pamiętasz tak jest to może warto by było przejechać się bliźniaczy modelem i zobaczyć czy tam będzie to samo.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba robić okresowe przeglądy klimatyzacji?
      Przeglądy okresowe są konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu i wykonywać powinno się je co pół roku lub min. raz w roku. Układ klimatyzacyjny jest napełniony określoną ilością czynnika chłodzącego (gazu), ...
      Poskramiacz śniegu z 1934 roku - Skoda Popular
      Czeska marka rozwijała przemyślane i skuteczne sposoby na radzenie sobie z dużym śniegiem i trudnym zimowymi warunkami już ponad osiemdziesiąt lat temu. Znany model POPULAR dokonał podczas zim lat 30 wielu spektakularnych ...