Trzaski z tyłu

25 Cze 2023, 12:41

Zauważyłem pewien dziwny objaw, w momencie postoju jak trzymam hamulec lub mam zaciągnięty ręczny w trakcie skręcania kół słychać trzaski w tylnym zawieszeniu, bez hamulca nic nie słychać przy skręcaniu kół. Moje pytanie czy ktoś podejrzewa co to może być ? Myślałem że to trzaska z przodu i być może Macpherson ale zdecydowanie z tyłu i tylko na hamulcu.
sprinter1989
Nowicjusz

26 Cze 2023, 11:21

Musi się ktoś przysłuchać skąd one dochodzą. Najlepiej by było z kanału bo wtedy jesteś w stanie najlepiej coś takiego zlokalizować.

Co to za samochód? Jest tam belka z tyłu? Jaki masz tam układ hamulcowy z tyłu, tylko tarcze i klocki, tylko bębny i szczęki czy tarczobębny klocki i szczęki?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Cze 2023, 11:41

Seat Leon 2 1.6 102km rocznik 2006.
Belka w porządku robiłem teraz pełną konserwację podwozia razem z profilami zamkniętymi. Tarcze i klocki.
sprinter1989
Nowicjusz

27 Cze 2023, 10:17

sprinter1989 napisał(a):Myślałem że to trzaska z przodu i być może Macpherson ale zdecydowanie z tyłu i tylko na hamulcu.
W MacPhersonie czasem sprężyna strzela jak łożysko stoi. Skoro wiesz ze to ewidentnie z tyłu to sam pewnie tego nie namierzysz jak wspomniałem musi ktoś z tyłu posłuchać skąd dochodzą te dźwięki. Masz jeszcze jedną opcję podjedź na stację diagnostyczną na szarpaki może tam coś wyjdzie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...
    Lexus NX - najpopularniejszy SUV Lexusa w Polsce
    Zaprezentowany w 2014 roku model NX stanowi 40 proc. całkowitej sprzedaży japońskiej marki. Ma 4 640 mm długości i 1 645 mm wysokości. Pod maską może pracować jeden z dwóch napędów. Pierwszy to hybryda z 2,5-litrowym ...