Jak podnieść zawieszenie w Punto 2?

07 Cze 2023, 00:17

Mam stare Punto 2, które od jakiegoś czasu służy mi jako auto pseudo-terenowe ;) W związku z dość dużym przebiegiem po szutrach w stosunkowo wymagającym terenie dość często zdarza się szorowanie podłogi o skały i kamienie. Auto jeździ m.in po takich drogach jak na tym filmie (np we fragmencie 26min 43sek filmu) youtube.com/watch?v=eki1RngvaWE

-Jakie są sposoby by podwyższyć prześwit auta by teren był bardziej przejezdny dla Punto? ;) Zmieniłem tylne sprężyny na te z Bravy bo pasują i tyłek podniósł się o 5cm, ale nie wiem jak można podnieść przód? Ktoś wie co by pasowało?
steve13
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 06 2000
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: brak

07 Cze 2023, 06:41

Moze tak samo? Można zastosować też podkładki pod sprężyny
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Cze 2023, 07:43

Próbowałem kiedyś stosować gumy dystansujące na sprężyny, ale to nie zdawało egzaminu. Dopiero gdzieś wyczytałem że sprężyny z Bravy będą pasować na tył i faktycznie dały oczekiwany efekt. A na przód nie wiem co zastosować, mechanicy nie chcą się bawić w dopasowywanie w ciemno...
steve13
Nowicjusz

07 Cze 2023, 08:17

Kliknij w neta poliuretanowe podkładki pod sprężyny. Jedynie musisz pamiętać o tym że amortyzator może nie mieć takiego zakresu pracy i to on ograniczy ale myślę że podkładkę 5cm przyjmie bez problemu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Cze 2023, 09:17

Będzie trzeba pomyśleć o takich podkładkach, dobrze jakby ktoś się wypowiedział co ich używał i czy faktycznie warto iść w takie rozwiazanie.
A co sądzicie o sprzężynach na przód od wersji do diesla?
Moje auto to najbiedniejsza benzynowa wersja. Gdzieś czytałem że sprężyny do diesla są mocniejsze i trochę wyższe, tylko nie wiem czy w efekcie podniosą auto o 1cm czy o 5
steve13
Nowicjusz

08 Cze 2023, 09:29

steve13 napisał(a):dobrze jakby ktoś się wypowiedział co ich używał i czy faktycznie warto iść w takie rozwiazanie.

Takie podkładki bardzo często są stosowane w autach terenowych żeby nieco podnieść zawieszenie. I w terenie się to sprawuje, więc w takim Punto tym bardziej. Z tym, że w terenówkach zakładając podkładki trzeba jeszcze założyć przedłużki na amory. Nie wiem jak w Punto będzie to wygladało.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak lakierować samochód samemu. Plama na masce i dachu.
    Ostatnio mój samochód dostał obrażeń w postaci rozpuszczalnika na maskę i dach. Więc teraz mam parę plam bez farby zupełnie. Chcę zalakierować to sam ale nie będę miał warunków warsztatowych. Jak to zrobić ...
    Hybrydowe hity 2017 roku
    Za nami przełomowy dla motoryzacji rok 2017. To czas, w którym na rynku debiutuje coraz więcej modeli z napędem hybrydowym i pierwszy raz w historii widoczny jest wyraźny, spadkowy trend sprzedaży samochodów ...