Tuba nie gra - przestał grać głośnik w skrzyni

15 Mar 2022, 16:48

Witam wszystkich jestem nowy w temacie car audio i mam pewien problem mianowicie po podłączeniu wszystkiego tak jak należy wzmak skrzynka przewody itp.

Z początku wszystko grało jak należy wzmaka ustawiłem tak jak mi odpowiadało i po kilku dniach stał się problem mianowicie przestał grać głośnik w skrzyni na wzmaku świeci się kontrolka power.

Po sprawdzeniu miernikiem napięcia na remote i plusie jest napięcie lecz nie ma go na wyjściu z wzmaka do głośnika. Bezpiecznik jest dobry przewody też więc mam pytanie czy to wzmacniacz siadł czy mogło się stać coś innego?
Paweel320
Nowicjusz

15 Mar 2022, 17:31

Co to za wzmacniacz? To jest tuba ze wzmacniaczem czy wszystko osobno?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Mar 2022, 18:53

Wszystko osobno a wzmacniacz blaupunkt 400w
Paweel320
Nowicjusz

15 Mar 2022, 20:50

Sprawdzasz na wejściu do wzmacniacza sygnał na kablach z radia. Jeżeli tu jest i podłączysz je do wzmacniacza oraz go zasilisz prawidłowo, a na wyjściu nie będzie sygnału to winny będzie wzmacniacz.

Wzmacniacz masz zasilany (+)(-) oraz plus wzbudzający go do pracy. To co podałeś nie jest modelem wzmacniacza ale każdy działa mniej więcej na takiej samej zasadzie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Mar 2022, 22:06

Wzmak dokładnie Blaupunkt GTA 2 Special MK II
A przewody od radia mam tak że kupiłem konwenter RCA bo nie mam czinczy w radiu
I konwenter podłączyłem w kable od głośnika z tylnych drzwi następnie konwenter do bagażnika czincze podłączone i grało normalnie.
Miernikiem patrzyłem na kablu plusa jest 12v i na wzbudzającym po włączeniu bo mam na pstryczek wzubadznie też jest prąd i kontrolka power się świeci. Podejrzewam że wzmacniacz siadł
Paweel320
Nowicjusz

15 Mar 2022, 22:22

Wszystko jak nalezy powiadasz?
Paweel320 napisał(a):I konwenter podłączyłem w kable od głośnika z tylnych drzwi
no napewno :naughty:
Widzę że jest to wzmacniacz 2 kanałowy, probowałeś na drugim kanale? no i wez ten konwerter podłącz tam gdzie trzeba panie fachura :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga rower
    Kiedy sezon rowerowy w pełni, warto wiedzieć parę rzeczy. Tym bardziej, że niektóre przepisy pozwalają rowerzystom na zbyt wiele, co naraża samego rowerzystę na niebezpieczeństwo. Ale to jest właśnie Polska - ci, którzy ...
    Nowe uprawnienia Straży Miejskiej
    Od 20 października 2023 Straż Miejska oraz Straż Gminna "wzbogaciła" się o nowe uprawnienia - od teraz mogą kontrolować uprawnienia oraz wystawiać mandaty za łamanie przepisów kodeksu drogowego osoby poruszających ...

15 Mar 2022, 22:37

Patrzyłem i też brak prądu :no: bo jak podłączałem głośnik to od początku miałem zmostkowane.
A co do konwertera jest dobrze nie chciało mi się bawić z kablami w radiu a na YT też ktoś tak podłączył i było git. Polutowałem zabezpieczyłem przewody i grało. Poprzedni wzmacniacz też na tym grał i było dobrze tylko wtedy zrobiło mi się zwarcie i po wzmaku :lol:
Paweel320
Nowicjusz