Tuba nie gra - przestał grać głośnik w skrzyni

15 Mar 2022, 17:48

Witam wszystkich jestem nowy w temacie car audio i mam pewien problem mianowicie po podłączeniu wszystkiego tak jak należy wzmak skrzynka przewody itp.

Z początku wszystko grało jak należy wzmaka ustawiłem tak jak mi odpowiadało i po kilku dniach stał się problem mianowicie przestał grać głośnik w skrzyni na wzmaku świeci się kontrolka power.

Po sprawdzeniu miernikiem napięcia na remote i plusie jest napięcie lecz nie ma go na wyjściu z wzmaka do głośnika. Bezpiecznik jest dobry przewody też więc mam pytanie czy to wzmacniacz siadł czy mogło się stać coś innego?
Paweel320
Nowicjusz
 
Posty: 4

15 Mar 2022, 18:31

Co to za wzmacniacz? To jest tuba ze wzmacniaczem czy wszystko osobno?
Rokiko
Forumowicz VIP
 
Posty: 6230
Zdjęcia: 23

15 Mar 2022, 19:53

Wszystko osobno a wzmacniacz blaupunkt 400w
Paweel320
Nowicjusz
 
Posty: 4

15 Mar 2022, 21:50

Sprawdzasz na wejściu do wzmacniacza sygnał na kablach z radia. Jeżeli tu jest i podłączysz je do wzmacniacza oraz go zasilisz prawidłowo, a na wyjściu nie będzie sygnału to winny będzie wzmacniacz.

Wzmacniacz masz zasilany (+)(-) oraz plus wzbudzający go do pracy. To co podałeś nie jest modelem wzmacniacza ale każdy działa mniej więcej na takiej samej zasadzie.
Rokiko
Forumowicz VIP
 
Posty: 6230
Zdjęcia: 23

15 Mar 2022, 23:06

Wzmak dokładnie Blaupunkt GTA 2 Special MK II
A przewody od radia mam tak że kupiłem konwenter RCA bo nie mam czinczy w radiu
I konwenter podłączyłem w kable od głośnika z tylnych drzwi następnie konwenter do bagażnika czincze podłączone i grało normalnie.
Miernikiem patrzyłem na kablu plusa jest 12v i na wzbudzającym po włączeniu bo mam na pstryczek wzubadznie też jest prąd i kontrolka power się świeci. Podejrzewam że wzmacniacz siadł
Paweel320
Nowicjusz
 
Posty: 4

15 Mar 2022, 23:22

Wszystko jak nalezy powiadasz?
Paweel320 napisał(a):I konwenter podłączyłem w kable od głośnika z tylnych drzwi
no napewno :naughty:
Widzę że jest to wzmacniacz 2 kanałowy, probowałeś na drugim kanale? no i wez ten konwerter podłącz tam gdzie trzeba panie fachura :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika
 
Posty: 14299
Zdjęcia: 105
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

    Jak można zmniejszyć wydatki na paliwo?
    Dużo kierowców każdego dnia korzysta z samochodu, a koszty paliwa rzędu kilkuset złotych miesięcznie nie zaskakują. Często dla kierowcy wydatek na paliwo jest dosyć sporym miesięcznym obciążeniem. Niestety gwałtowny ...
    Historia systemów bezpieczeństwa stosowanych w samochodach
    Temat bezpieczeństwa na drogach jest dużym, cywilizacyjnym wyzwaniem. Na świecie rocznie ginie 1,24 mln osób, dziennie średnio 3 400 osób. Unia Europejska jest mocno zdeterminowana i podejmuje szerokie działania, ...

  • 15 Mar 2022, 23:37

    Patrzyłem i też brak prądu :no: bo jak podłączałem głośnik to od początku miałem zmostkowane.
    A co do konwertera jest dobrze nie chciało mi się bawić z kablami w radiu a na YT też ktoś tak podłączył i było git. Polutowałem zabezpieczyłem przewody i grało. Poprzedni wzmacniacz też na tym grał i było dobrze tylko wtedy zrobiło mi się zwarcie i po wzmaku :lol:
    Paweel320
    Nowicjusz
     
    Posty: 4