Ubezpieczenie oc

22 Wrz 2008, 21:34

witam mam taki problem, właśnie sprzedaję auto i mam oc wykupione do 17.04.2009 i mam to rozłożone na 2 raty czyli druga ratę muszę zapłacić 17.10.2008 - i teraz tak, ile czasu przed 17-tym muszę sprzedać auto żeby nie zapłacić 2-giej raty ? chodzi mi o to ile czasu potrzeba aby to wszystko dotarło do ubezpieczyciela itd.
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

23 Wrz 2008, 18:34

O to zapytaj lepiej ubezpieczyciela,bo u nich to jest różnie.Ale raczej jest tak,że ratę będziesz musiał zapłacić,pomimo,że samochód sprzedałeś - umowę zawarłeś na rok czasu.I nie ma zanaczenia na ile rat sobie to rozłożyłeś.To tak samo jakbyś kupił samochód na raty na 5 lat i sprzedał go po 3 latach.Raty przez 2 lata musisz dalej płacić,mimo,że samochodu już nie masz.A jest tak,ponieważ nowy właściciel kupuje samochód z polisą zawartą do 10 kwietnia 2009.I w zależności od zniżek twoich i jego albo dopłaca on do polisy,albo dostaje zwrot albo nie płaci nic.Może też zrezygnowac z tego ubezpiecznia,wówczas musi to napisać w umowie kupna-sprzedaży i wtedy ubezpieczyciel zwraca ci część składki,a jak sprzedasz go przed terminem płatności drugiej raty,czyli najpóźniej 16 października,to prawdopodobnie tej raty nie będziesz musiał już płacić.Aczkolwiek spotkałem się z sytuacją,że ratę trzeba było zaplacić,a ubezpieczyciel dopiero to przeliczał i zwracał część składki,która i tak była mniejsza niż ta druga rata.Takie praktyki obliczeniowe stosował PZU.
Jeżeli popytasz u ubezpieczyciela i się już dowiesz konkretów,to napisz co i jak,bo z pewnościa przyda się to naszym forumowiczom.Warto tez udac się do rzecznika praw konsumenta i zapytać jak to z tym jest wg obecnych przepisów,bo ubezpieczyciele bardzo często wykorzystują niewiedzę swoich klientów.Proponuję tez przeczytać warunki umowu,na których zostało zawarte ubezpieczenie - tam też powinno to pisać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Wrz 2008, 16:53

ok już jestem po sprzedaży auta - wszystkiego się dowiedziałem : Muszę zapewnić 30 dni oc kupującemu (17 października musiałbym zapłacić drugą ratę czyli od dzisiaj czyli 26.09.2008 do 17.09.2008 mamy 22 dni - będę musiał zapłacić tylko za 8 dni czyli jakoś 30 PLN) chyba, że kupujący nie wypowie umowy i to wtedy już jego problem i to on będzie musiał zapłacić 2-gą ratę
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
    Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...