Ucieka czynnik na połączeniu druga uszczelka już

19 Cze 2022, 14:53

Cześć. Już druga uszczelka i nie pomogła i leci między chłodnicą a osuszaczem. Co zrobić, czym to uszczelnić? Poksylina nic nie dała gaz jest z olejem i wylatuje po tygodniu wszystko... Vectra c

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Michal566
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 01 01 2019
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Vectra C
Silnik: Zx18xe 1.8 122
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • 20 Cze 2022, 09:59

Jeżeli na łączeniu wszystko pasuje idealnie tak jak powinno to muszą być te uszczelki jakieś słabe lub źle dobrane. To proste połączenie ale trzeba je dobrze wyczyścić przy zmianie uszczelnienia i sprawdzić przed skręceniem czy pasuje idealnie i nie ma jakiś naprężeń dodatkowych na tym złączu.

Czy po wymianie tego uszczelnienia była robiona próżnia?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Cze 2022, 10:37

Mechanik wpuścił gaz i sprawdził czujnikiem. Nie leciało. Maszyna przeprowadziła test i napelnil mi gazem. Działało tydzień i zaczął lecieć zielony olej z gazem. Później silnik załączał klimę było słychać syczenie w nawiewów ale nie chodziło. Kupiłem nowy osuszacz z tą końcówka założę i dopiero pojadę na sprawdzenie
    Michal566
    Nowicjusz

20 Cze 2022, 11:40

Michal566 napisał(a):Później silnik załączał klimę było słychać syczenie w nawiewów ale nie chodziło
    Jak słychać taki szum w nawiewach "syczenie" to już jest zbyt mało czynnika w układzie. Jak widać wyciekający olej to warto szybko to naprawić żeby chronić sprężarkę przed uszkodzeniem.
    Michal566 napisał(a):Maszyna przeprowadziła test i napelnil mi gazem.
    Ciekawe ile czasu ustawili na próżnię? Zbyt krótki czas może nie dać rezultatu nieszczelności.

Jedź do nich niech poprawiają przecież na taką usługę powinna być jakaś gwarancja tym bardziej że to to samo miejsce puszcza które naprawiali.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

20 Cze 2022, 15:45

Tak tylko że to ja wymieniałem. Maszyna działała prawie godzinę. Nie leciało przez tydzień ale jednak się uszczelka poddała. Było to robione u kuzyna a przecież wszystko było ok jak sprawdzał przy mnie.
    Michal566
    Nowicjusz

20 Cze 2022, 18:51

Dokręcone było z odpowiednim momentem?
    Coś bezpośrednio przed tym problemem z uszczelką jak się poddała robiłeś przy silniku?
    Uszczelka była założona typowa do układu klimatyzacji, rozmiar dobrany odpowiednio?

Coś tu ewidentnie zawiniło i warto by było się nad tym zastanowić.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...