Układ bezpieczników lexus / toyota

08 Lis 2019, 10:16

Witam
Nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby w moim Lexusie GS mk3, chce problem rozwiązać sam dlatego pisze o poradę :)
Otóż ogrzewanie tylnej szyby włącza się jednym guzikiem razem z ogrzewaniem lusterek, po wciśnięciu lusterka grzeją, tylnią szyba już nie, i teraz zacząłem od najprostszego czyli szukania bezpiecznika. Znalazłem przekaźnik który wymieniłem bo kosztował pare zł ale bez rezultatu i tu moje pytanie do zdjęcia :

[link wygasł]

Na zdjęciu zaznaczyłem układ bezpieczników i jest tam wypisany 50A bezpiecznik od tylnej szyby, defog.

[link wygasł]
A tu zaznaczyłem ten właśnie układ jak wyglada pod maska. I pytanie moje jakie to bezpieczniki? Bo to chyba nie standardowe ? A chciał bym jakoś go wymienić.
Gallus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Szukam
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lis 2019, 10:29

Gallus napisał(a):Otóż ogrzewanie tylnej szyby włącza się jednym guzikiem razem z ogrzewaniem lusterek, po wciśnięciu lusterka grzeją, tylnią szyba już nie
Tu masz praktycznie odpowiedź że układ ogrzewania wraz z bezpiecznikami jest sprawny. Jak byś miał niesprawny to i lusterka by nie grzały bo są na jednym i tym samym układzie razem z szybą ogrzewania połączone.
Musisz sprawdzić czy napięcie po włączeniu ogrzewania dochodzi do tylnej szyby. Po obu jej stronach masz przymocowane kable i tam sprawdź. Jeżeli napięcie będzie to znaczy że masz przetarte gdzieś paski na szybie. Można je naprawić specjalną pastą termoprzewodzącą w postaci lakieru takiego jak do paznokci z pędzelkiem :) ale trzeba znaleźć najpierw przerwę w obwodzie.

Gallus napisał(a):Znalazłem przekaźnik który wymieniłem bo kosztował pare zł ale bez rezultatu
Bo pewnie był sprawny :) Takie rzeczy można w prost sposób sprawdzić.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

08 Lis 2019, 10:35

Dzięki za szybka odpowiedz :) to teraz pozostaje szukać przewodów zasilających szybę tylko gdzie ja je znajdę :roll:
Gallus
Nowicjusz

08 Lis 2019, 13:27

Gallus napisał(a):teraz pozostaje szukać przewodów zasilających szybę tylko gdzie ja je znajdę
Musisz sprawdzić przy samej szybie z tyłu powinny być po obu jej stronach. Mogą być zasłonięte osłonami tylnych słupków.
Cichy77
Forumowicz VIP

08 Lis 2019, 15:09

Te słupki można normalnie rozbierać? Bo pod nimi są airbagi? Jak to zdjąć? Na jakieś klipsy są czy jak?
Gallus
Nowicjusz

18 Lis 2019, 15:37

Najczęściej są wciskane na takie zatrzaski i trzeba delikatnie to rozbierać mając np. takie łapki plastikowe do zdejmowania tapicerki żeby nie połamać. Co do poduszek to nie powinno być problemu ze zdjęciem tych osłon jak odłączysz akumulator. Poduszki powinny być zamocowane do słupków a nie do osłon.

Nie da rady tam zajrzeć od tyłu jak lekko odchylisz osłonę przy szybie? Chodzi o to żebyś zobaczył gdzie idą kable. Możesz poszukać na necie szyby do twojego modelu i tam się przyjrzeć. Będziesz wiedział gdzie masz piny do podłączenia bez rozbierania :)
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 w testach Euro NCAP otrzymało 5 gwiazdek
    Audi A3 otrzymało od jurorów Euro NCAP pięć gwiazdek. Najwyższą ocenę model A3 dostał za ochronę kierowcy i pasażera siedzącego z przodu, w teście zderzeniowym przednim i bocznym. Również dzieci są bezpieczne ...