Używane Audi A6 (2005r) czy nowy Passat z salonu

26 Paź 2008, 10:15

No popatrz a ja własnie przeczytałem test Passka z AutoSwiatu i mam całkiem inne odczucia co do teg oco autor miał na mysli.

http://www.auto-swiat.pl/wydania/artyku ... 6&Strona=3

Passat jest opisywany w prawie samych superlatywach, zarówno silnik, jak i wykonanie, wygląd również ale to żaden argument bo wygląd to kwestia gustu.

Więc za przeproszeniem twoje oceny niepodparte żadnymi dowodami możesz sobie wsadzic wiadomo gdzie.

PS:Odpisz mądrze, wierze w Ciebie.

Pozdro:)
Baqś

26 Paź 2008, 10:15

Manfred napisał(a):a bmw 3 dostalo ocene 6

vw touran tez dostal ocene 2 wiec to taka norma dla vw 8)

fiat panda dostal 5 :) toyota avensis - ta nowsza chyba tez

jakos akurat te pamietam :lol:

1.Mazda 6 Sport 1.8 Comfort- 6
2.Toyota Prius- 6
3.BMW 320i Touring- 6
4.Skoda Octavia II Combi 1.6 FSI- 6- (tu mnie Skoda zaskoczyła)
5.Mercedes E 320 CDI Elegance- 5+
....
14.Toyota Avensis 2.0 D-4D D-cat- 5-
14.VW Multivan 2.5 TDI- 5- (najlepszy VW)
16.Audi A6 Avant 2.7TDi- 4+
...
22.Mercedesy A 170/C 220 CDI- 4-
...
34. Audi A2 1.4- 2
35. VW Passat 2.0 TDi Variant- 2
...
A teraz ostatnie miejsca:
38.VW Polo 1.2- 1
39.VW Touran 2.0TDi- 1
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

26 Paź 2008, 10:19

slowik93 napisał(a):
Manfred napisał(a):a bmw 3 dostalo ocene 6

vw touran tez dostal ocene 2 wiec to taka norma dla vw 8)

fiat panda dostal 5 :) toyota avensis - ta nowsza chyba tez

jakos akurat te pamietam :lol:

1.Mazda 6 Sport 1.8 Comfort- 6
2.Toyota Prius- 6
3.BMW 320i Touring- 6
4.Skoda Octavia II Combi 1.6 FSI- 6- (tu mnie Skoda zaskoczyła)
5.Mercedes E 320 CDI Elegance- 5+
....
14.Toyota Avensis 2.0 D-4D D-cat- 5-
14.VW Multivan 2.5 TDI- 5- (najlepszy VW)
16.Audi A6 Avant 2.7TDi- 4+
...
22.Mercedesy A 170/C 220 CDI- 4-
...
34. Audi A2 1.4- 2
35. VW Passat 2.0 TDi Variant- 2
...
A teraz ostatnie miejsca:
38.VW Polo 1.2- 1
39.VW Touran 2.0TDi- 1

Może jakis link do tego oto zródła?
Baqś

26 Paź 2008, 10:25

moze na stronie AS znajdziesz

nie chce mi sie szukac w domu tych numerow by ci testy pokazac
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny

26 Paź 2008, 10:31

Manfred napisał(a):moze na stronie AS znajdziesz

nie chce mi sie szukac w domu tych numerow by ci testy pokazac

http://www.auto-swiat.pl/wydania/artyku ... 6&Strona=3

No to ci pokazuje link do testu, który byłw jednym numerze autoswiatu, i jakos Passat jest zachwalany so so?
Baqś

26 Paź 2008, 11:44

Kolego mi nie chodzi o zwykły test Passata tylko długodystansowy!!!
To że we zwykłym teście Passat wyszedł dobrze nie znaczy że będzie niezawodny. Test długodystansowy to 100 000km, a nie piewrsza jazda testowa lub porównanie nowych samochodów. Bym ci dał link do testu długodystansowego Passata ale nie ma jego na AS.
Może przytocze niektóre fragmenty które mówią że Passat TDi to awaryjny samochód:
Naprawy:
24 368km- Wymiana przepływomierza powietrza i pompy paliwowej z powodu utraty mocy silnika.
27 275km- Brak poprawy po naprawie przy 24 368km spowodował wymianę pompowtryskiwaczy.
40 297km- Kolejna naprawa gwarancyjna po zasygnalizowaniu awarii czołowego airbagu pasażera.
69 599km- Zainstalowano "bypass" pomiędzy czujnikiem ciśnienia doładowania a komputerem silnika.
96 713km- Po wielokrotnej utracie mocy wymieniono w ramach przeglądu czujnik temperatury spalin.
96 997km- Podjęte przedtem środki zaradcze nie przyniosły poprawy. Kolejna wymiana pompowtryskiwaczy.

"Czy Passat nie jest idealnym autem klasy średniej? Niestety nie! Zawodna elektronika psuje ogólne dobre wrażenie "długodystansowca" z Wolfsburga. A jeśli doliczymy do tego głupie błędy warsztatowe popełnione podczas naszego testu oraz problemy "wieku dziecięcego" których model sie nie ustrzegł, to otrzymujemy obraz dość przeciętnego samochodu klasy średniej. Po Polo i Touranie to kolejny model który nas rozczarował. Wynik byłby jeszcze gorszy, gdyby wystąpiły najbardziej typowe problemy jednostki 2.0TDi, czyli uszkodzenie 2-masowego koła zamachowego oraz pęknięcie głowicy"

Pozdrawiam :lol:
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

26 Paź 2008, 11:48

Może ale to jest ogół, bronie passata z jednoego powodu, moj wspólnik ma własnie passata 2006 2.0tdi 170km tyle, ze nie varianta. Jak narazie ma koło 60tys przebiegu i nic poza rutynowymi przeglądami w tym samochodzie nie wymieniał więc bardzo mnie to dziwi co tutaj cystujesz.
Baqś

26 Paź 2008, 11:55

To co cytuje niestety jest prawdą :lol:
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Paź 2008, 12:03

Nieneguje autentycznosci tego testu natomiast jest to dość ogolna opinia, dla mnie o wiele bardziej autentyczne są opinie samuch użytkowników niz testów z gazet, jak mówie wspolnik ma passata 06 2.0tdi 170km i nic sie narazie nie psuło, przynajmniej nic nie mówił, moja matka ma Octavie 2.0 140km z DSG i tez nic nie slyszałem zeby sie cos psuło pomimo obecnego przebiegu na poziomie 25-30tys km.
Baqś

26 Paź 2008, 12:30

A nie wydaje wam się, że testy długodystansowe na jednym egzemplarzu samochodu są bez sensu? Przecież do testów mógł trafić felerny egzemplarz- jak wszyscy wiemy we wszystkich markach i modelach takie są.
Moim zdaniem aby test długodystansowy miał sens trzeba by użyć do neigo co najmniej kilkudziesięciu samochodów (na pewno więcej niż 10).
Ewentualnie awaryjność można by oceniać po stosunku średniej ilości napraw gwarancyjnych (w autoryzowanych serwisach) do ilości sprzedanych aut. Ale takich danych, to pewnie żadna sieć nie udostępni....
kratsi
Nowicjusz

26 Paź 2008, 12:47

kratsi napisał(a):A nie wydaje wam się, że testy długodystansowe na jednym egzemplarzu samochodu są bez sensu? Przecież do testów mógł trafić felerny egzemplarz- jak wszyscy wiemy we wszystkich markach i modelach takie są.
Moim zdaniem aby test długodystansowy miał sens trzeba by użyć do neigo co najmniej kilkudziesięciu samochodów (na pewno więcej niż 10).
Ewentualnie awaryjność można by oceniać po stosunku średniej ilości napraw gwarancyjnych (w autoryzowanych serwisach) do ilości sprzedanych aut. Ale takich danych, to pewnie żadna sieć nie udostępni....

Trafiłes w sedno sprawy. Warto tez wspomniec, ze na testach dlugodystansowych autami jezdzi kilkanascie róznych osób.
Baqś

26 Paź 2008, 13:28

tylko jak ktos ci powie ze ma alfe / renault/ fiata i powie ci ze przez iles lat ciaglej jazdy nic sie nie zepsulo to go wysmiejesz no nie bo to fiat albo cos 8)
Manfred
Aktywny

26 Paź 2008, 13:47

Najtrafniej sprawę ujął znajomy mechanik - "wszystko się psuje, zależy na jaki egzemplarz trafisz".
Ja na przykład miałem forda mondeo z 93r i zrobiłem nim 330000 kilometrów w tym 240000 na gazie - pomimo, że ponoć silnik miał trafić szlag już po kilku tysiącach, to nawet teraz wlewam pełny syntetyk i jeżdżę od wymiany do wymiany.
kratsi
Nowicjusz

26 Paź 2008, 13:48

Manfred napisał(a):tylko jak ktos ci powie ze ma alfe / renault/ fiata i powie ci ze przez iles lat ciaglej jazdy nic sie nie zepsulo to go wysmiejesz no nie bo to fiat albo cos 8)

Do czego to dochodzi zebym sam siebie musiał cytowac.
Może i się takie CC czy UNO nie psują, nie wątpie w to, sam kiedys miałem CC i prawie nic w niego nie inwestowałem, jedynie podstawowe rzeczy ale nie to jest najwazniejsze.
Zresztą wezmy pod lupe takie uno, które było produkowane jeszcze w 2002 roku czyli 6 lat temu, a wygląd budy ma porównywalny do tego jaki miał golf mk1 30lat temu...

Może i fiaty się nie psują, w zasadzie nie moge nic powiedziec bo jedyny fiat jaki mialem to cc i maluch ale to dawno temu, ale dla mnie nie tylko to się liczy, ważny jest dla mnie prestiż ( cenie się ) komfort, i atrakcyjnosc, ostatnio miałem okazje jezdzic fiatem grande punto i trzeba przyznac, ze byłem pozytywnie zaskoczony jak fiat się zmienił na przełomie ostatnich 5 lat, bardzo fajnie się tym autem jezdziło, troche duzo nie potrzebnych bajerów ale są tez i takie, które są przydatne ( wspomaganie miejskie) ogólnie w srodku wyglądał ładnie ale jakość plastików juz była parszywa. "
Baqś

26 Paź 2008, 13:57

prestiz.. taa taki vw to serio... pokazesz sie w miescie ... masa tego jezdzi w dodatku nic specjalnego

co do uno i twojej wypowiedzi to zas sie potwierdza to co mowilem ze wszystko starasz sie przerysowac i robisz opisy karykaturalne

fiat uno mk1 w konkursie na samochod roku pokonal golfa 2 i puga 205 a na codzien ludzie maja do czynienia z nowszymi uniakami mk2 a porownanie do golfa 1 to typowe przegiecie 8)
Manfred
Aktywny