Verkauf nur an Händler und Export.Czy moge kupic takie auto?

27 Lut 2008, 18:49

witam chodzi mi o to autko VW Touran tylko nie wiem czy moge kupic auto gdzie napisane jest :

Fahrzeugbeschreibung:
Verkauf nur an Händler und Export. Alle Anaben sind ohne Gewähr. km. lt tacho

bo z tego co sie rozejrzalem to wynika ze jezeli jest takie cos to trzeba doliczyc VAT i auto to nie ma mozliwosci rejstracji w niemczech . Prosze o pomoc i pozdrawiam
greyt
Początkujący

27 Lut 2008, 20:04

Oczywiscie, ze mozesz kupic to auto. Nie dostaniesz na nie jednak gwarancji. Dlatego wylacznie na export. Handlarz Sprzedajac je Niemcowi musialby mu dac gwarancje. Na export nie musi. Pewnie cena jest w zwiazku z tym odpowiednio nizsza. Z gwarancja kosztowalby duzo wiecej.
"Km lt. Tacho"<== sprzedajacy oznajmia, ze przebieg odczytal z licznika, nie moze Ci jednak zagwarantowac, ze jest zgodny z rzeczywistoscia.
Chodzi mniej wiecej o to, ze Handlarz kupil to auto by je drozej sprzedac i nic go wiecej nie obchodzi.
Ryzykuj jesli chcesz!!!
MiKeLiBeRo
Nowicjusz

27 Lut 2008, 21:42

no tak ale wyczytalem na innych forach ze jezeli jest tak napisane to trzeba zaplacic w niemczech 16 % vatu lub w polsce 22% chodzi mi wlasnie o to i czy na takie auto moge wykupic zolte tablice ? zeby dojechac do domu
greyt
Początkujący

27 Lut 2008, 23:25

Jesli chodzi o podatek, to byc moze jest tak jak napisales. Moze sie jednak okazac, sprzedajacy wliczyl wysokosc vat w cene, ktora podal w ogloszeniu.
Co do tablic to sadze, ze musi byc mozliwosc ich wykupienia, bo przeciez nie kazdy musi posiadac lub nawet wynajmowac lawete, by wywiezc auto z Niemiec. Pewnosci nie mam ale mysle, ze jesli wymeldowujesz auto w Niemczech to i tablice czasowe lub exportowe mozesz nabyc, pod warunkiem, ze auto ma wazne Tuv i HU.
Pozdrawiam!
MiKeLiBeRo
Nowicjusz

27 Lut 2008, 23:53

no jest napisane ze auto posiada HU i TU czyli wynika ze posiada wiec mozliwosc chyba jest tylko teraz nie wiem jak z ta cena czy jest ktos pewien na 100% . Bo spotkalem sie nieraz ze pisalo price is netto nie wiem czy jest to rownowazne co nur fur export
greyt
Początkujący

28 Lut 2008, 22:57

pomozcie panowie pilne !!!!!!!
greyt
Początkujący

08 Mar 2010, 23:27

Proponuje udac sie do najbliższego Urzędu celnego, napewno pomogą :mrgreen:
samurai2002
Początkujący

Miejscowość: Lubuskie