Volkswagen Bora 2002 TDI

11 Lut 2017, 12:47

Witam Was, Jestem tutaj nowy. Stoje teraz przed wyborem mojego pierwszego samochodu, i teraz mam u siebie na pare dni próbnych od znajomego Volkswagena Bora 2002 1,9tdi 130km. Przebiegu ma 305tys km.
Z zewnątrz i od spodu jest OK, dzisiaj byłem na stacji kontroli, ale pojechałem po opinie do mojego znajomego, żeby spojrzał na silnik. Turbinka jest troche przybrudzona i pasek zaczyna pękąc więc jest do wymiany. Jak myślicie po tym przebiegu już części zaczynają potrzebować wymiany/regeneracji?(nie chce utonąć w naprawach). Słyszałem wiele dobrych opinii na temat tego silnika, ale mimo wszystko się obawiam. Zaczynam powoli myślec ze diesel to po prostu więcej rzeczy, które mogą się zepsuć. Może lepiej pomyśleć o benzynie. Licze na Waszą pomoc. Jak będzie trzeba to moge podesłać jakieś zdjęcia. Pozdro
buncol1
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 01 2015
Auto: Volkswagen Bora 2002
Silnik: 1,9 tdi
Paliwo: Diesel

11 Lut 2017, 12:53

Akurat VW Bora ma pancerne zawieszenie, a koszty napraw i części są stosunkowo tanie i powszechnie dostępne, więc o to bym się nie obawiał, mniej problematyczna byłaby wersja 110km, aczkolwiek jeżeli to pewny egzemplarz od znajomego to czemu nie,. Ile za nią chce, masz jakieś zdjęcie? Negocjuj na remont paska, może zejdzie z ceny.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

11 Lut 2017, 13:07

Zależy też jak dużo masz zamiar jeżdzić bo jeśli tylko miasto to diesel nie będzie najlepszą opcją.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Lut 2017, 13:40

A może macie jakies doświadczenie z tymi silnikami? Co ile wymagają remontu, jak kosztownego? bo z tego co wiem to mój znajomy przez 3 lata nic w silniku nie robił.
buncol1
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 01 2015
Auto: Volkswagen Bora 2002
Silnik: 1,9 tdi
Paliwo: Diesel

11 Lut 2017, 13:43

Tak na prawdę nie wiesz ile to auto przejechało i co było kiedyś zrobione. Trzeba mieć szczęście, Jeśli go nie będzie to wydasz na remont starego trupa połowę jego wartości
Ot takie "ryzyko zawodowe" miłośników starych diesli
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadmap E - samochody elektryczne od Volkswagena
    "Roadmap E" koncern Volkswagen rozpoczyna największą w światowym przemyśle samochodowym ofensywę w dziedzinie samochodów elektrycznych. Najpóźniej do 2030 roku Volkswagen dokona elektryfikacji całej oferty swoich ...