Volvo S60 2.4D - szarpanie automatycznej skrzyni

04 Cze 2012, 21:04

Witam Koledzy Pomocy !

Mam taki problem :

Moje VOLVO S60 2.4D jest z 2003 roku i ma "nakulane" 291.000 km - oryginalnie (skrzynia automat)
Od pewnego czasu wyczułem delikatne szarpnięcia przy ruszaniu ale tylko w tym momencie - ale nie zawsze, poza tym skrzynka chodzi jak złoto a mam chyba model AW55-50SN i co dalej :

- zapalił mi się komunikat TRANSMISSION SERVICE REQUIRED
- moi mechanicy zgasili błąd i sprawdzili poziom oraz jakość oleju - wszystko OK
- odradzali wymianę oleju, bo producent nie zaleca i po wymianie to zacznie się sypać jak ta lala :)
- minęło pół roku i komunikat znowu się dziś pojawił - pojechałem do innego mechanika i się zaczęło :
zgasił błąd i stwierdził, że to na bank uszkodzenie mechaniczne i trzeba rozbierać skrzynię a najlepiej kupić dobrą używkę

Naczytałem się już sporo na forach i co proponujecie, ja słyszałem że :

-można wgrać soft
-wymienić sterownik hydrauliczny skrzyni albo naprawić (800 pln/szt.)
-zregenerować elektrozawory (200 pln/szt)
-wymienić olej i zrobić jakiś test
-wymienić jakąś taśmę za 100 pln
-i inne

Czy może ktoś z was POMOŻE mnie pokierować zanim będę musiał pójść do Providenta :D
Z GÓRY SERDECZNE DZIĘKI !!!
skytr
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Volvo S 60 - 2.4 D

14 Sie 2012, 16:02

Ciężki temat, ja bym po prostu podłączył go pod komputer w ASO i zobaczył co się dzieje. Bo jak piszesz "moi mechanicy" to aż drgawek dostaję.
Przedstawiciel Volvo na Forum
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo
coronil
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kupno nowych opon. Wybór sercem czy rozumem?
    Dobre ogumienie to takie, które dzięki swoim parametrom umożliwia właściwe prowadzenie pojazdu oraz zapewnia skróconą drogę hamowania. Jak poznać takie produkty planując jego zakup? Czego unikać? Na co zwrócić ...
    Lexus LFA - nieznana historia legendy
    Lexus LFA, wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy supersamochód, zaledwie w kilka lat od wejścia na rynek zyskał status legendy. Niezwykła jest również historia powstania tego modelu. ...