Volvo V50 D2 odcięcie mocy silnika.

05 Sie 2018, 11:15

W piątek po południu doszło do dziwnej sytuacji z moim Volvo V50 z silnikiem diesla 1.6 D2. Przy jeździe drogą ekspresową na tempomacie, nagle autu odcięło całkowicie moc, więc zjechałem na pobocze i wyłączyłem silnik. Przy próbie odpalania rozrusznik "mieli" bez przerwy nawet po puszczeniu kluczyka i po kilku sekundach wyświetla się komunikat "prestazioni motore ridotte" i nic dalej się nie dzieje. Jako, że to było w piątek o 17 to auto na lawetę i czeka do poniedziałku na diagnozę komputerową. Macie jakiś pomysł co może być przyczyną? :(
hardwell7
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 08 2012
Auto: Nie mam

07 Sie 2018, 09:01

Moze byc problem z filtrem czastek stalych,zapchany.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Sie 2018, 09:03

Jesli go nie ma,przygladnalbym sie zaworowi EGR,filtr paliwa pomijam,gdyz sadze,ze na bierzaco wymieniany.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Sie 2018, 18:59

Po sprawdzeniu kompem wyszedł błąd o numerze P0253, ze nie dochodzi paliwo do silnika. W serwisie sprawdzili że pod względem mechanicznym jest niby wszystko ok i kazali zabrac do elektryka, bo na miejscu nie maja. Macie jakiś pomysł co to może być? Coś grubego czy jakaś pierdoła typu bezpiecznik.
hardwell7
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 08 2012
Auto: Nie mam

29 Sie 2022, 13:06

Mam podobny problem z moim volvo v50. Jaka była przyczyna wyswietalnia sie tego komunikatu i utraty mocy?
Szukam rozwiazania
sosna1102
Obserwowany

30 Sie 2022, 09:52

hardwell7 napisał(a):nie dochodzi paliwo do silnika.

Co należy przez to rozumieć? Że nie pracuje wogóle pompa paliwa, nie dochodzi do nie napięcie, czy pompa pracuje, ale paliwo jednak nie dochodzi do wtryskiwaczy?
Bo tu temat z tym błędem może być dość rozległy. Może to być problem z obwodem sterowania pompy, może to być problem z czujnikiem ilości paliwa dostarczanego do wtryskiwaczy, może to być problem z regulatorem ilosci paliwa itd itd itd.
Generalnie chyba chodzi tu o problem z pompą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 samochodem roku w Japonii
    Mazda CX-5 otrzymała tytuł Samochód Roku 2012-2013 w Japonii. 29 listopada br. Japoński Komitet Samochodu Roku ogłosił wyniki głosowania. CX-5 to pierwszy model Mazdy wyposażony w pełną gamę technologii SKYACTIV, w ...