VW Passat 1.9 TDI - ciężko pali na zimno

13 Maj 2013, 19:39

Witam,
Mam problem z odpalaniem Passata B4 1.9 tdi gdy jest nierozgrzany. Co według Was może być problemem?
Drajwer
Nowicjusz

Auto: Audi 100
  • 13 Maj 2013, 20:53

Drajwer napisał(a):Witam,
    Mam problem z odpalaniem Passata B4 1.9 tdi gdy jest nierozgrzany. Co według Was może być problemem?

Problemem może być bardzo dużo rzeczy... Czujniki temperatury sprawdź jako pierwsze. Kiedy były wymieniane świece i kable WN i na jakie??? Ewentualnie jeszcze do sprawdzenia czujnik położenia wału. Na razie na tym skończmy.

Pozdrawiam :).
    Vermin
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
    Prawo jazdy: 06 01 1992
    Auto: Ściera
    Silnik: 2.0 DOHC EFI
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1993

13 Maj 2013, 20:59

Kumpel powiedział żebym ustawił kont wtrysku. Świece niby dobre, chociaż jak dłużej podgrzeje to lepiej pali.
    Drajwer
    Nowicjusz

Auto: Audi 100

14 Maj 2013, 02:15

Drajwer napisał(a):Kumpel powiedział żebym ustawił kont wtrysku. Świece niby dobre, chociaż jak dłużej podgrzeje to lepiej pali.

A jak długo pali się kontrolka grzania świec????? Kiedy pojawił się ten objaw i czy pojawił się nagle? Jak było w zimę (gdy temperatura była poniżej zera)? Był może ostatnio robiony rozrząd w tym samochodzie??????? Kumpel dobrze kombinuje, ewentualnie jeszcze dawka rozruchowa do sprawdzenia. Masz VAG'a??? Czy musisz jechać do Panów Speców???

Ale według mnie to nie będzie to (nie w tym konkretnym przypadku).

Więc obstawiam powrót do mojego pierwszego postu. Aha i wlej sobie do baku środek do czyszczenia wtrysków (można kupić na każdej stacji, ale nie układów paliwowych tylko wtrysków koniecznie). A cieknie Ci paliwo z uszczelki pod nastawnikiem (pompa wtryskowa)?

Pozdrawiam :).
    Vermin
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
    Prawo jazdy: 06 01 1992
    Auto: Ściera
    Silnik: 2.0 DOHC EFI
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1993
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS będzie elektrykiem?
      Choć rynek aut nowych jest dziś zdominowany przez SUV-y, a podwyższone auta pojawiają się w salonach jak grzyby po deszczu, Lexus LS pozostaje ważnym modelem w gamie japońskiej marki. To w końcu od niego wszystko się zaczęło. ...
      Największy pakiet mocy: silnik - Audi RS 6 Avant
      Jednostka napędowa 4.0 TFSI montowana w nowym Audi RS 6 Avant rozwija 441 kW (600 KM) mocy oraz moment obrotowy 800 Nm dostępny w wysokim zakresie od 2100 do 4500 obr/min. Od 0 do 100 km/h to sportowe kombi rozpędza się w ...