Vw passat b5 1,8 duze spalanie lpg

14 Lip 2009, 13:45

1. spalanie benzyny średnio wynosi ok 9l, gazu ok 11-12l
instalacja to stag 300, reduktor alaska, wtryski valtek
co zrobic zeby spalanie gazu wynosiło ok 8-10l lpg
czy moge podłączyć kompa i zubożyć mieszankę gazu? czy cos wtedy będzie sie bardziej psuć?

2. zbiornik mam o objętości 41l jednak gazu tankuje zawsze ok 28-29l do max od pustego zbiornika, gazu powinno wchodzić 80% objętości więc 32,8l
co sie robi z tymi 5l gazu? nigdy nie da sie całego gazu spalić? zawsze sie musi troche zostać ale az 5l?
wiem ze jak mi gazownicy zatankowali do maxa to weszło ok 33l gazu i po ok 260km wychodzi mi błąd, za niskie ciśnienie gazu i przełącza sie na pb i jak tankuje do pełna to wchodzi jedynie 28-29l gazu

pozdrawiam
piotrauto
Stały forumowicz

14 Lip 2009, 19:38

Piotrze nie kombinuj ,spalanie gazu masz ok.biorąc pod uwagę proporcje do spalania benzyny,jeśli chodzi o ilośc gazu ,który mieści się w butli to wiedz sobie,że bardzo duży wpływ na to ma połozenie tzn.ustawienie butli ,chodzi o to pod jakim kątem jest zegar(ile stopni),ja jestem już po wszelakich eksperymentach.Naturalnie pod okiem Migaza bo sam bym się trochę bał.Okazało się,że jeżeli pobór jest nie w tym miejscu co trzeba to nie dość ,ze nie wypalisz całego gazu to w pewnej sytuacji LPG może ci się nalewać na maksa czyli tyle ile mieści butla :shock: (kilka razy tak zatankowałem ,zacząłem po trochę przekręcać ją tak,ze zegar zbliżał się do podłogi bagażnika,teraz mam prawie w połowie butli.zaczęło mi po trochę mniej gazu wchodzić ,teraz butlę sobie tak ustawiłem,że wchodzi mi 25,5 l LPG a butlę mam 30 l :grin: Naturalnie jest tam przy zaworach regulacja poduszki powietrznej (klucz imbusowy) ale jeśli od samego początku tobie tego gazu wchodzi zbyt mało to ja podejrzewam,ze butlę masz zle ustawioną!Jeśli znów butla będzie zle ustawiona w drugą stronę to gazu będzie ci wchodziło tylko np.15l,też tak miałem. :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Lip 2009, 20:03

1.Zubożenie mapą składu miesznki nic nie da po za kiepskim chodzeniem samochodu i utratą gwarancji.
2. w instalacji sekwencyjnej jest tak, że jeśli spada ciśnienie gazu to samochód przełącza się na benzynę, a gdy masz mało gazu to właśnie jest taki efekt. Poradzić sobie można z tym tak by w komputerze ustawić czas niskiego ciśnienia nie na 1 s tylko na dwie. Wtedy jest mniejsza czułość instalacji na krótko trwałe spadki ciśnienia i zapewne będziesz wyjeżdzał kolejny litr lub dwa wiecej gazu.
3. spalanie gazu w samochodzie ma być wieksze o 10-25% od spalania benzyny i jest to zależne od samochodu i od paliwa jakie tankujesz. Nie szukałbym dziury w całym.

PhantomASA1 - nie ruszaj śruby ampulowej!!!!!!!!! ona służy do regulacji zaworu bezpieczeństwa (nadmiernego ciśnienia).
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

14 Lip 2009, 21:15

Kurczę dzięki,ten gazownik mowił mi,że ta śrubka służy do regulacji poduszki powietrznej (ilosć wlewanego gazu :shock: )
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Lip 2009, 13:35

1. ale ja do mechanika który gaz mi zakładał pojechalem i on mi mieszankę trochę zubożył na mapie, czy cos moze mi sie popsuć? ile mniej mi spali?

2. jak ma sie sekwencję to do ilu litrów w zbiorniku gazu mozna jezdzic na gazie? u mnie zostaje w zbiorniku ok 5l gazu a auto przełącza sie juz na benzynę? nieda sie wyjezdzic do końca tego gazu, albo zeby przełączało sie na benzynę wtedy kiedy zostanie 0,5-1l gazu?

3. ale auto pali te 11-12l moim zdaniem ok 2-3l za duzo,

4. a co sądzicie o tych elementach instalacji, są dobrej jakosci?
instalacja to stag 300, reduktor alaska, wtryski valtek

5. jaki kabel musze miec zeby samemu móc ustawiac sekwencję? czy tak mozna? np podłączyc pc i ustawic mapę samemu?
piotrauto
Stały forumowicz

15 Lip 2009, 22:20

1. możesz rozjechac mapę benzynowa
2. zależy od wielu wielu żeczy
3. nie próbuj na siłe to nie jest taki zły wynik, a i twoje auto nie jest nowe
4. reduktor jest za słaby, a listwa najtańsza na rynku
5. A UMIESZ??
Migaz
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bugatti Chiron
    Ponad 350 km/h w samochodzie ze zdjętym dachem? To brzmi jak koszmar laryngologów. Ale Bugatti Veyron z dachem targa pozwalało na osiągnie takich prędkości. Jednak w przypadku jego następcy nie ma co mówić o ...

20 Lip 2009, 11:30

1. co to znaczy ze moge rozjechać mapę benzynową?
2. ale zeby 5l zostawało gazu w zbiorniku? przejechalbym na tym ok 40km
3. ale 11-12l lpg wydaje mi sie ze to za duzo
4. co robić? na gwarancji mam to wymienic? ale za lepszą listwe i reduktor zaplacił bym więcej niz 2500zł za instalacje?
5. nauczył bym się, jaki kabel? czy musze miec laptopa?
6. właśnie po tym jak mi mechanik troche zubożył mieszankę gazu, spalanie gazu wyszło ok 14l, a auto jest bardzo mułowate, bardzo wolno wchodzi na obroty i wcale nie chcce przyspieszać
piotrauto
Stały forumowicz

21 Lip 2009, 22:46

1. to znaczy zmienić czasy wtrysku benzynowego. Samochód jezdzący na gazie, ,,mysli,, ze jedzie na benzynie i ciagle koryguje mieszanke paliwową. Mieszanke gazową należy ustawić tak by korekty benzynowe nie wystepowały.
2. kwestia sprawdzenia lub zapytania twojego gazownika.
3. mi się tak nie wydaje.
4. zawsze było i zawsze bedzie tak, że lepsze jest droższe.
5. no bez laptopa się nie da. Pamietaj tylko, że jak narobisz błędów w komputerze benzynowym to skasowanie ich w serwisie kosztuje 100 zł, bez sprawdzania przyczyny wystąpienia.
6. samochód który nie ma siły zawsze wiecej pali.
Migaz
Zaawansowany

22 Lip 2009, 13:18

Migaz, czyli w sekwencji nie mozna zubożyć mieszanki? po zubożeniu auto nie powinno palić mniej gazu?
czy zubozenie mieszanki powoduje wypalanie zaworów?
piotrauto
Stały forumowicz

22 Lip 2009, 23:14

W sekwencji zubożyć mieszankę mozna tylko dyszami wtryskowymi. Zubożenie mapy powoduje, że samochód kiepsko jedzie, a czasy wtrysku sa korygowane na plus i samochód wiecej pali.
Tak - uboga mieszanka powoduje wypalanie gniazd zaworowych, a w skrajnych przypadkach nawet wypalanie tłoków.
Migaz
Zaawansowany

23 Lip 2009, 11:44

to dlaczego mechanik mówił ze po zubożeniu mieszanki na mapie auto będzie paliło 1l mniej
aktualnie jest bardzo mułowate i przy przyspieszaniu musze wciskać gaz do dechy

[ Dodano: Pią Lip 24, 2009 11:37 ]
mówie mechanikowi zeby ustawil tak jak przed zubozeniem mieszanki a on mówi ze mapy sie pokrywają i jest ok to te mapy sie same przestawiły?
piotrauto
Stały forumowicz