Vw Passat b6 1.4 tsi

16 Wrz 2016, 17:45

Witam wszystkich użytkowników!

Zdecydowałem sie na zakup passata b6 z silnikiem benzynowym 1.4 tsi 122 km. Samochód jest od znajomego który samochód serwisował w aso, posiada książkę serwisowa oraz wszystkie niezbędne dokumenty. Moje pytanie brzmi: jaki pakiet startowy powinienem przeznaczyć na samochód takiego typu?
Czy warto wymienić zaraz po zakupie rozrząd? Czytałem dużo artykułów o wadliwym rozrządzie, chciałbym uniknąć konsekwencji takich rzeczy poprzez wcześniejsza wymianę. Czy auto jest wyposażone w koło dwumasowych? Oraz czy jest tak samo obciążone jak w dieslu? Czy turbo różni sie czymś konkretnym od turba w dieslu?
Pozdrawiam i Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Jeśli nie trafiłem z działem - proszę o przeniesienie.
Cosmic
Nowicjusz

Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Nissan Note
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Wrz 2016, 18:53

Żebyście tylko nie przestali być znajomymi :ok:
Wymień rozrząd, rosbierz silnik i wyczyść z nagaru.

Generalnie masz odwagę, bo kupujesz najgorszy model VAG ostatnich 15 lat, z najgorszym silnikiem, który nie ogarnia masy auta. No i jako że wszędzie szukam drugiego dna mam pewne teorie spiskowe wobec tej transakcji, no ale jak ma kwity do aso... :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Wrz 2016, 10:03

Czyli rozumiem że plotki krążące o silniku który zdobywał 'Engine of the Year' - nie są wyssane z palca..
Nie ukrywam że auto od zawsze mi się podobało, jednak takie właśnie odpowiedzi dają mi do myślenia.
Czy są w ogóle jakieś polecane silniki w b6 ? 1.8 tsi ? fsi ? 1.6 mpi ?
Pozdrawiam
Cosmic
Nowicjusz

17 Wrz 2016, 15:23

No i właśnie tutaj leży największy problem koncernu vw z tych lat. Niewiele silników można z czystym sumieniem polecić.
1.6 niby jest prosty i bezawaryjny, ale 100km do passata?
Chyba dobrym wyjściem będzie poszukanie innego auta;p
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Wrz 2016, 16:31

Przesadzacie i to zdrowo, taki Passat to 10x lepszy wybór niż zajechane E36/E46 w którym się olejów nie wymienia bo ledwo na paliwo stać, albo Passat B5 1,9 tdi z przebiegiem 500 tys pospawany tu i ówdzie, z rozwaloną dwumasą i turbiną..

Ja polecam w B6 2,0 FSI, bywa problem z nagarem ale nie jest to wysilony motor i nie ma turbiny, czy jakiś nowoczesnych technik. Jedynie co to nie założy sie instalacji lpg a swoje taka jednostka spali.
Łokoj
Początkujący

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1,4
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

17 Wrz 2016, 17:31

W BMW nie wymienia się oleju a w Passacie wraz z olejem wymienia się silnik i skrzynie jeśli masz DSG. To że lubisz jeździć złomem, nie znaczy żeby innym też nakazywać.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci zarabiają na częściach
    Bezawaryjność? To dla producenta bankructwo. Dlatego producenci robią wszystko, żeby części, które psują się często lub są konieczne do wymiany po danym przebiegu, połączyć z częsciami drogimi, któe psują się rzadko albo ...

17 Wrz 2016, 17:37

No fakt nie wiem co lepsze BMW które rozlatuje sie na kawałki przy drobnej stłuczce czy wymiana silnika w Passacie? ale zaraz po co wymieniać silnik takie hobby zamiast zbierania znaczków czy monet?
Łokoj
Początkujący

17 Wrz 2016, 17:39

A Passat to jak czołg i nigdy się nie rozleci? Bo u nas nie ma sprowadzonych "bezwypadków"? Zastanów się chłopie co mówisz, nadziałeś się to się przyznaj do tego :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

17 Wrz 2016, 17:47

Pokaż mi w takim razie emeryta która Passatem B6 kręci bąki szczególnie że ma napęd z małymi wyjątkami na przód...często to są auta z salonu PL serwisowane w ASO..
i nie pisz o jakiś tanich promocjach z DE, za to E36 i E46 to tak odbiorca 20 kilku latek, jazda na oparach kręcenie baków na łysych oponach i serwis eksploatacyjny raz na 5 lat, tak to wygląda i teraz widzisz dlaczego czasem TSI jest lepsze od zajechanych R6 w BMW pomimo że może encyklopedycznie i na tym forum "lepsze" auta...

jakbym miał wybrać E46 320i z Niemiec którym jeździł 23 latek vs Passat B6 2,0 FSI z PL salonu od jakiegoś pana 50+ to biorę bez dwóch zdań to drugie auto BMW nawet nie oglądam...
Łokoj
Początkujący

17 Wrz 2016, 17:55

A co to w ogóle za wywód z BMW? Post całkowicie nic niewnoszący do tematu.
B6 zaczęli produkować w tym samym roku, kiedy zakończono e46. A gdzie jeszcze do e36? Zresztą to samochody trochę innych klas. Na siłę chcesz wzniecić jakąś [...]?
Jest co najmniej kilka modeli aut klasy passata, które kosztują podobne pieniądze, nie mają problemów z nagarem, nie mają cen wywindowanych przez januszy, nie są nudne jak ch...a a przy okazji nie są co trzecim autem na parkingu.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Wrz 2016, 18:12

Na terenie całego kraju jest 151 B6 z salonu PL, bezwypadkowych.
Zaznaczając dalej - skrzynia manualna, 1.9 TDI/ 1.6 8v czyli jedyne trwałe sikniki zostaje 12 Passatów...
Dalej pozostaje kwestia żeby nie trafić na BXE a osiągi/spalanie 1.6 8v to śmiech na sali.
Równie nudną Vectre C z sinikiem 1.8 122km który lepiej jedzie niż 1.6 8v można prędzej dostać. Mniej się psuje, można nawet kupić dobrego diesla. Części tanie, dużo aut z salonu PL.
Koniu
Forumowicz VIP

17 Wrz 2016, 18:14

Invi napisał(a):A co to w ogóle za wywód z BMW? Post całkowicie nic niewnoszący do tematu.
B6 zaczęli produkować w tym samym roku, kiedy zakończono e46. A gdzie jeszcze do e36? Zresztą to samochody trochę innych klas. Na siłę chcesz wzniecić jakąś [...]?
Jest co najmniej kilka modeli aut klasy passata, które kosztują podobne pieniądze, nie mają problemów z nagarem, nie mają cen wywindowanych przez januszy, nie są nudne jak ch...a a przy okazji nie są co trzecim autem na parkingu.

[...]? no wydaje mi się ze to nie ja ją rozpętałem co to znaczy najgorszy samochód? nagar itd?
w Mitsubishi już dawno istniał silnik GDI z wtryskiem bezpośrednim, nagar osadza się po ok 80 tys km to taki problem co 3 lata się tym zająć?
Możesz kupić Passata b6 z salonu od prywatnej osoby 1 wł, masz fajne dobre, konretne auto..
A co do nudy, ok Lexus GS 300h hybryda z salonu będzie mniej nudna ale chyba o innych autach rozmawiamy, uwazasz że mondeo będzie mniej nudne?

Poza tym autor pyta o passata a nie mondeo, accorda czy inne..
Czy jak jestes w restauracji i znajomy zamawia jedzenie i chcesz zupę grzybową to cieszysz się że Ci zamówił flaki albo barszcz czerwony?
Łokoj
Początkujący

17 Wrz 2016, 20:20

Zapytał o poradę - my odradzamy. Czego Ty człowieku dalej nie rozumiesz? I od kiedy ktoś tu polecał Mitsu GDI? Posiedź trochę na forum...
Koniu
Forumowicz VIP

17 Wrz 2016, 20:22

Dziękuje Wam za udzielone rady, doceniam wszystkie komentarze - najbardziej te krytyczne, ponieważ dają dużo do myślenia..
Ale załóżmy że pójdziemy dalej w tym kierunku - czy koszt usunięcia nagaru będzie sprawą bardzo kosztowną? Co jeśli wliczyłbym to w pakiet startowy?
Czy w takim wypadku będzie teoretyczny sens zakupu auta?

Nie ukrywam że auto może i nudne, ale od zawsze chodziło mi po głowie...teraz są fundusze więc chciałem to zrealizować - ale oczywiście nie chciałbym wpakować się minę.

Taka mała dygresja: pojawił się również w moim zasięgu Opel Insignia - 1.8 benz, czy jest sens porównywać te samochody pod względem komfortu oraz bezawaryjności?

Pozdrawiam
Cosmic
Nowicjusz

17 Wrz 2016, 21:26

Insignia z benzyną będzie mułem, a OPC jest kosztowna.
Co do Passata swoje zdanie wyraziłem, nie warto. Samo auto nie rozpatrując nawet silnika jest mało bezawaryjne. Lepiej pod tym względem wypada A4 B7 czy Seat Exeo -1.8T
Koniu
Forumowicz VIP