Vw polo 6n2 1.4 TDI problem z odpalaniem, gaśnięcie silnika i falujące

09 Sty 2018, 17:23

Witam wszystkich serdecznie
Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.Posiadam VW Polo 6n2 1.4TDI z 2001 roku. Usterka polega na tym, iż zaczęło się od problemów z odpalaniem, rozrusznik kręcił ale nie chciało załapać, czasem miałem wrażenie, że na chwile załapało ale po 1 sek. gasł. Zazwyczaj udawało się go uruchomić za 7-8 razem. Dwa dni później samochód zaczął gasnąć w trakcie jazdy przy redukcji biegu z 3 na 2. Dodam jeszcze, że około 3 min po odpalenie, na biegu jałowym skaczą obroty, a jeśli go wtedy przegazuje to zaraz gaśnie. W dzień w którym się to zaczęło wymieniałem termostat, o ile ma to coś w ogóle wspólnego. Wymieniłem filter paliwa, paliwo do filtra się dostaje. Jutro odstawiam autko do mechanika lecz jeszcze chciałbym zasięgnąć opini w internecie i w miarę możliwości zrobić coś samemu. Pozdrawiam.
tombak23
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 06 2013
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Vw Polo 6n2
Silnik: 1.4 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Sty 2018, 17:50

Sam sobie odpisze może komuś się przyda ;) okazało się, że to pompowtryski. Najpierw złapał błąd czujnika położenia wału, potem mechanik odpiął przepływomierz bo mówi, że mu tam coś nie pasuje. Na końcu stwierdził pompowtryski, środkowy pokazywał wartość 2.99 dwa pozostałe około -1.5. Pozdrawiam
tombak23
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 06 2013
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Vw Polo 6n2
Silnik: 1.4 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001