05 Gru 2009, 21:47
No sekwencja to nie jest. Jest to Lovato przełączana obrotami bez możliwości odpalenia na gazie. Auto paliło mniej jak je kupiłem w styczniu tego roku. Po jakimś czasie spalanie wzrastało. Poprzedni właściciel (znajomy) miał taką sytuację że paliło mu tyle co mi. Mówił że to jakiś wąż był nieszczelny i zasysało powietrze. Po usunięciu nieszczelności podobno spalanie zmalało. Ale nie wiem czy to prawda. Mi pali 12-13 bez względu na styl jazdy. Czy depcze czy jeżdżę delikatnie niema to znaczenia, a powinno. Zauważyłem jakiś czas temu dziwne zjawisko. Słychać coś jakby właśnie zasysanie powietrza przy szybkich i krótkich dodaniach gazu. Mechanik powiedział mi że to przepustnica. Tylko że na początku tego nie było. Inny człowiek który podłączył komputer stwierdził że jest jakiś błąd na sterowaniu przepustnicą. Poprzedni właściciel wymieniał przepustnicę i sondę lambde. Poza tym auto nie pracuje na benzynie tak jak powinno. Silnik się jakby dusi i nierówno wchodzi na obroty. Po kilkugodzinnej jeździe jest ok. A następnego dnia jest to samo. Na ostatnim przeglądzie (jakiś miesiąc temu) analiza spalin wykazała że na gazie jest dozowana większa ilość gazu niż powietrza. O ile pamiętam na benzynie było 0.0 a na gazie chyba 0.2. Co może być nie tak? Przepustnica, jakiś sterownik, sonda czy co? Pomóżcie
[ Dodano: Sob Gru 05, 2009 20:55 ]
Dodam jeszcze że moja miejscowość nie jest bardzo zakorkowana. Według mnie jest problem z autem. Tankowanie gazu na różnych stacjach też niema wpływu na spalanie a staram się tankować na większych stacjach. No może te 12-13 litrów to nie jest tragedia ale według mnie powinno się mieścić w 10 litrach po mieście. Proszę pomóżcie bo już nie wiem co mam robić i gdzie z tym jechać. Pozdrawiam wszystkich
[ Dodano: Sob Gru 05, 2009 21:00 ]
Kupując to auto kierowałem się ekonomią bo służy mi ono do pracy, jeżdżę sporo i spalanie ma dla mnie znaczenie. Ogólnie to zastanawiam się czy nie zmienić tego egzemplarza na diesla 1.9 SDI. Niezłe osiągi i przyzwoite spalanie.
[ Dodano: Nie Gru 06, 2009 23:37 ]
Proszę o jakieś propozycje co może być nie tak i co z tym zrobić